В последните дни синдикатите въведоха нов термин в дебата за болничните и почивните дни - персонален ден. Според председателя на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев тази система действа в Америка и в някои европейски страни. Нашият кореспондент в Съединените щати Ясен Дараков обяснява защо тази идея вероятно няма да се хареса на повечето българи.

Почти всеки работник в Америка има няколко персонални дни в годината. Повечето компании дават 3 дни след като работиш за тях 3 месеца. Някои определят броя на персоналните дни в зависимост от това колко време си работил за фирмата.

Персоналните дни могат да бъдат използвани за каквото пожелаете. Но те покриват и болничните. Това са единствените платени дни в годината, ако човек се разболее. Когато тези три персонални дни ви свършат, тогава или ползвате дни от вашата отпуска, ако имате такава, или болничният не ви е платен. Същото важи и за бременните жени. Платено майчинство в САЩ няма. Жените използват персоналните си дни и отпуската, която тук обикновено е не повече от 2 седмици. И, ако не я използвате през годината, тя не се прехвърля за следващата.

Така че идеята на синдикатите в България може би няма да се хареса на техните членове. Но работодателите евентуално биха я одобрили.