Сблъсъците на органите на реда с демонстрантите станаха в центъра на Париж.

Около хиляда противници на Саркози се събраха на площада на Бастилията. Според полицията между 100 и 300 крайнолеви демонстранти, някои маскирани, започнали да замерят полицаите. Органите на реда разпръснаха множеството със сълзотворни гранати и водни оръдия.

Сблъсъци между протестиращи младежи и полицията имаше и в други градове. В редица населени места били хвърлени запалителни бомби срещу училища и детски градини.

В предградията на Париж бяха запалени десетки автомобили. Късно снощи лидерът на Социалистическата партия Франсоа Оланд призова левите избиратели към спокойствие.

***
Два млн. гласа преднина осигуриха победата на Саркози пред кандидатката на социалистите Сеголен Роаял в президентските избори във Франция.

Привърженици на десницата празнуваха победата на Саркози до късно през нощта. Днес социалистическите лидери се събраха на спешно заседание, след като левицата за трети пореден път загуби президентски избори.

Никола Саркози: “Скъпи мои приятели, тази вечер е победа за Франция. Има само една Франция. Тази вечер аз ви моля да бъдете щедри, толерантни, да бъдете братя”.

Сеголен Роаял: “Ние ще продължим да се събираме, да се обединяваме, да си говорим и да се готвим за утрешния ден на Франция и това ще доведе до нашето желание за бъдещето”.

***
Коментарите в медиите за избора на Никола Саркози за президент на Франция са единодушни - идва промяна и смяна на поколението в политиката.

Франзузите си връщат страстта към политиката, коментира The Associated press.

Френското икономическо издание “Ле-з-еко” пише, че изборите ще останат в историята като избори на демократичното обновление и рекордното участие на избирателите. Това са признаци за завръщане на доверието, скъсващи с мрачната тенденция от последните петнайсетина години, заключава вестникът.

"Със Саркози Франция прави рязък завой вдясно", пише левият френски вестник Liberacion. На същото мнение е и американският Washington Post. Саркози обеща да даде тласък на икономическия растеж и заетостта, като намали данъците, ограничи дефицитите, съкрати държавния сектор и промени трудовите закони - с други думи да въведе политика на свободния пазар, каквато водят САЩ и Великобритания, но която бе отбягвана дълго от френските лидери, пише изданието.

Саркози получи ясен мандат за промяна, коментират британските The Economist и The Financial Times. Саркози отправи много по-смело послание: че Франция трябва да се хване здраво на работа и да предложи по-голямо заплащане за повече работа, ако иска да е конкурентна на глобалния пазар, отбелязва The Financial Times.

Франция се е решила на радикално обновление, пише германският седмичник Handelsblatt.