Фереджето прави отношенията между религиозните общности по-трудни, защото е явен символ на разделението между тях, заяви британският политик.

Пред регионален английски вестник, Джак Стро каза, че би предпочел мюсюлманките да не са забулени.
Стро е министър в кабинета и председател на Камарата на общините. Той смята, мюсюлманките биха могли да носят хиджаб - забрадка, но не и да са изцяло забулени.

Във Франция забрадките в училищата бяха забранени. Стро обясни, че фереджето затруднява общуването между общностите, тъй като в британското общество е важно да се следи изразът на лицето на събеседника. На подобна позиция е и адвокатката Аина Кан: “В моята сфера на правото, клиентите са много травмирани. Те трябва да виждат лицата, очите, израза, за да могат да преценяват, да виждат какво е в сърцето на събеседника. Същото се отнася за лекарите, зъболекарите и много други професии, в които трябва да преценяваш на кого можеш да имаш доверие”.

Изявлението на Стро засегна чувствителна струна във Великобритания, където живеят близо 2 милиона мюсюлмани, предимно от Индия, Пакистан и Бангладеш. Последваха обвинения в безсърдечност, дискриминация и желание да се диктува.

Проблемът с интеграцията на мюсюлманите във Великобритания доби нови измерения след атентатите от 7 юли миналата година, извършени от мюсюлмани, родени в Англия. Според проучване на Националната статистическа служба от вчера, изповядващите исляма във Великобритания имат два пъти по-малки шансове да бъдат наети на работа.