Министърът на държавната администрация Николай Василев обясни, че първоначално различните институции са поискали общо над 26 милиона лева, но впоследствие разходите са орязани с 4 милиона, като експертите ще направят опит да ги съкратят до 20 милиона. Иначе днес Централната избирателна комисия определи правилата, по които ще гласуват българите в чужбина.

Българите в чужбина трябва да подадат писмено заявление, че искат да гласуват до 1 октомври. Най-малко 100 заявления са необходими за да се разкрие избирателна секция извън нашата страна. Ако в Страсбург бъдат подадени 100 заявления, ще бъде образувана избирателна секция от посланика.

Ако в Лион например има 20 заявления, тогава може по преценка на ръководителя да се образува секция и той трябва да изпрати мотивировка в ЦИК.
ЦИК реши още, че кандидат-президентските двойки трябва да се регистрират до 16 септември като представят в комисията подписка с 15 000 подписа в тяхна подкрепа и банкови депозити от 5 000 лв, внесени в БНБ.

Експерти прогнозират, че с одобрените днес от правителството 22 млн.лв. предстоящите президентски избори ще бъдат най-скъпите досега. Заложената сума за тях в държавния бюджет беше 12 млн. лв. Според говорителя на ЦИК допълнителните средства са необходими: за заплати на секционните комисии, за охраната от МВР, за новите прозрачни кутии, за разяснителна кампания, за разходи на ЦИК, включително ток и парно.

ЦИК можела да се лиши при необходимост от част от собствените си разходи и от 300 000 лв. за разяснителна кампания.