На 11-ти май съдът не даде ход, тъй като адвокатите на семействата не бяха представили актуализиран списък, кого представляват.

* * *
Световноизвестният учен Люк Монтание отново заяви готовност да свидетелства по СПИН-делото срещу българските медици в Либия. Ден преди поредното съдебно заседание, правозащитната организация "Заедно срещу смъртното наказание" организира в Париж пресконференция за съдбата на българките.
Защитата ще настоява за освобождаването на медицинските сестри, докато трае процесът. Това заяви адвокат Еманюел Алтит в интервю за нашият кореспондент Десислава Мичнева.

Еманюел Алтит: “Нашата глобална стратегия - юридическа, политическа, медийна и дипломатическа, даде своите резултати. Медицинските сестри вече не са под толкова голяма заплаха, както бяха. Дипломатическите усилия - главно от френска, британска и американска страна, също дадоха своите резултати нека да сме ясни - заплахата продължава да съществува, но съотношението на силите е различно. “

Ще има ли новини на 13-и юни, добри или лоши?

Еманюел Алтит: “Това е процес. Добри новини ще има едва тогава, когато този случай приключи, когато има решение на съда. Добро развитие на процеса зависи от развитието на преговорите, по финансовите въпроси например. Както и обратното - доброто развитие на преговорите зависи от хода на процеса. “

Поставям ви отново най-често задаваният въпрос - кога виждате изхода от това дело?

Еманюел Алтит: “Аз не си казвам "на тази дата, в този час всичко ще бъде наред”. Аз казвам, че трябва да бъде продължена стратегията ни, според която никой вече няма интерес да държи сестрите в затвора. Ако продължим тези си усилия, полето за маневриране на либийските власти ще се стесни и те ще трябва да освободят сестрите. “

Когато казвате "освобождаване", допускате ли те излежат присъдите си в България?

Ние отправихме искане и към политическите власти в страната, и към съда сестрите да бъдат освободени, докато трае процесът. И според либийското законодателство, и според международните норми не се посочва, че предварителното задържане може да трае седем години. Така че юридически погледнато, те трябва да бъдат освободени. Ние искаме те да бъдат пуснати от затваоряа и от хуманна гледна точка, тъй като те са съсипани. Съвсем различен е въпросът какво ще стане след окончателната присъда. Каквато и да е тя, ние ще поискаме сестрите да я излежат в България.

* * *

Българските медицински сестри в Либия вероятно ще се срещнат със своите адвокати. Очаква се срещата да се проведе в затвора, където се намират българките.Ден преди заседанието по спин-делото в Либия от международната правозащитна организация “Адвокати без граници” опровергаха информацията, че са поискали 80 000 евро от българските власти за покриване на разходите им по делото. Възможно е да има смесване на две съвсем различни неща, заяви адвокатът от организацията Емануел Алтит. По думите му от “Адвокати без граници” никога не са искали хонорари. Организацията работи на базата на искове за разходи, което означава, че когато изпълняват програма или проект правят иск за разходите си пред международни доброволни фондове, които го финансират. Адвокатът допълни, че за процеса в Либия също са направили такъв иск, тъй като сега сами поемат разходите си за път, хотел и ползване на телефон. “Адвокати без граници” не са поискали нито стотинка от българското правителство, подчерта Емануел Алтит.