Членовете на Съвета за електронни медии, утре трябва да обяснят в Комисията по медии, становището си да не се излъчват в новините убийства, в интервала от 6 до 23 часа.

Още се реши радиата и телевизиите да предоставят при поискване от СЕМ всяка година доказателства за търговските и отстъпените авторски права за защитени произведения в своите програми.

Според председателя на медийната комисия Иво Атанасов не може да се наложи цензура на новините да не се излъчват убийства, но трябва да се предупреждават хората при излъчване на сцени на насилие.

“Не е нужно да се дава отрязана глава, труп в цял ръст, това наистина шокира хората,трябва да има предупреждение, а иначе има хиляди начини да се отрази едно убийство, вие знаете по-добре от мен. Трябва да се отразява, да се показва. Въпросът е - как да става това”, коментира Атанасов.

Утре членовете на СЕМ ще бъдат изслушани от депутатите в комисията по този въпрос.

Въпрос на избор и на чувство за отговорност на самите медии е, как да се отнасят към свободата, която имат, още повече, когато те разполагат със свой Етичен кодекс. Това се казва в писмо на правителствената информационна служба.

През 2005 година, дори и намек за налагане на цензура под каквато и да било форма е недопустим. Това е твърдото убеждение на министър-председателя Сергей Станишев.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков определи, като неизпълнимо и неразбираемо, решението на СЕМ, с което се забранява излъчването на "лоши" новини от 6 до 23 часа. "Не е откритие, че сме болно общество и средствата за масова информация отразяват реалностите", добави министър Петков. Със забрана да се излъчи убийство не се отменя актът на убийството, каза Румен Петков:
“Ако искаме по новините да имаме възможност да видим и да четем една спокойна и сигурна България, ние трябва реално да я имаме, за да имаме такъв тип общество са ни необходими волята на всички сектори, редът и сигурността не могат да бъдат ангажимент само на МВР“.

Министър Петков заяви, че в действията си министерството има пълната подкрепа на държавата, но изрази съжаление, че в средствата за масова информация рядко се показва реалната работа на полицията по разкриване на престъпления.