Американският Държавен департамент въвежда облекчени условия за престой в страната на чуждестранни студенти и научни работници. Целта е да се насърчат чужденците с голям научен потенциал да учат и да работят в Съединените щати.

Вестник "Ню Йорк Таймс" уточнява, че се изисква разрешително за престой на чужденци, работещи в области, смятани от американското правителство за "деликатни". В тази категория влизат химия, инженерство и фармация. Досега работещите и обучаващите се по тези специалности трябваше да кандидатстват за разрешително всяка година.

Според новите условия валидността му ще бъде удължена на 4 години за студентите и на две - за работещите учени. Облекченията се отнасят още за бизнесмени, посетители на обменни начала и трансфери на служители в рамките на една фирма.

Програмата за издаване на разрешителни за престой, известна като "Визи Мантис", бе въведена през 1998 г., за да се попречи на учени да изнасят незаконно технологии от страната. След атаките от 11 септември 2001 г. разглежданите случаи се увеличиха, тъй като се оказа, че част от похитителите са имали студентски визи. В резултат проверките започнаха да отнемат много време.

Проучване, огласено миналия февруари от американската Сметна палата показа, че чужденците са чакали средно по 67 дни за отговор на молбата им. Организации, които уреждат визи за обучение и работа в споменатите области, се оплакаха, че дългата и тежка процедура обезсърчава желаещите да кандидатстват по образователни програми в САЩ.

По данни на Института за обучение на чужденци през 2003-2004 г. броят на чуждестранните кандидат-студенти в американските университети е намалял с 2,4 на сто. Подобен спад не е наблюдаван от 70-те години на миналия век.