Вече три години семейство от Каварна чака отговор от здравното министерство дали лечението на детето им ще бъде подпомогнато от държавата. Малкият Наско страда от ретинопатия на недоносените. Молбата е подадена през май 2007 година, когато детето е било само на три месеца...

Наско се ражда едва килограм и триста грама и 50 дни престоява в ковьоз. Изписват бебето от болницата здраво. "На първия преглед, на който трябваше да отидем, не беше свързан с очите аз попитах - след още един месец има още един преглед, какъв е той и тогава ме насочиха веднага да отида на преглед за очите, лекарката. И се оказа, че имаме ретинопатия, от ковьоза се получава. Но не знаехме", разказва Елина Николова.

Следва посещение на клиника във Варна, след това и в София. Оказва се обаче, че болестта е в напреднал стадий и лекари ги съветват да търсят лечение в чужбина.

"Ако искаме в министерството да подадем молба, за да ни насочат, да ни финансират за лечение в чужбина, но отидохме на собствени разноски-два пъти в Германия. Тука получаваме писма да се явим при главните офталмолози - 2007 беше при акад. Петя Василева, след това 2009 година беше доц. Алексиева, при нея ходихме, но и двете казват, че нямало лечение и се прибрахме, без документи."

И в клиниката в Германия, където са оперирани и двете очи на Наско казали, че късно са потърсили помощ и не могат да направят много. Родителите не се отказали и продължили да търсят помощ детето им да прогледне. Свързали се с лекар от индийски произход в Лондон, който започва да лекува малчугана с нетрадиционна медицина.

"Беше си добре детенцето, в смисъл очичките му някаква частичка там, което се виждаше от лекарите на ретината, че функционира обаче скъпичко ни е - 5000 лева на месец и няма. Имаше в началото, събирахме, имаше много добри хора, които дадоха и идва момент, в който няма вече такива средства", разказва още майката.

Тъй като пари няма, лечението на Наско е спряло от миналата година. Средства са необходими и за преглед отново в клиниката в Германия. Затова родителите разчитат да получат отговор от фонда за лечение на деца в чужбина, пък бил той и отрицателен.

"Поне да ни дадат отговор, че няма лечение, че няма да се излекува. Просто няма да отпуснат, защото е нелечимо. Просто някакъв отговор. В Германия като отидохме, хората като разбраха, че отиваме на собствени разноски ни намалиха цената за операцията, все пак е нещо за нас, 800 евро все са си нещо."

Според Христо Аначаков, директор на фонда за лечение на деца, писма с отговор по случая са изпращани и на два пъти са назначавани прегледи за детето, за да се прецени лечението в чужбина. Поради неявяване на родителите случаят не е придвижен към фонда.

Целия разговор с Христо Аначков гледай в прикачения видеоматериал