Меморандумът за петролопровода трябва да бъде подписан между България, Русия и Гърция на 6 март, а строителните работи да започнат от началото на следващата година.

По един долар за всеки тон петрол, който минава през българската част на петролопровода ще получава страната ни, а капацитетът на съоръжението е 35 милиона тона годишно, съобщиха от строителното минисетрство.
Съоръжението ще струва около 700 милиона евро и ще се изплати за по-малко от 10 години. Въпреки информациите в гръцката преса, че България ще притежава само 20 процента от петролопровода, а останалите 80 процента ще си поделят Русия и Гърция, в министерството са убедени, че до края на месеца ще извоюваме равностойно участие.

"Ако трябва да разкрия тайната, ние считаме, че сме на прага да извоюваме полагащата ни се квота, тоест 33 %", сподели Хасан Хасан, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Още не е сигурно обаче, че Гърция ще отстъпи от позицията си.

"Гръцката страна винаги държи България да има по-малка част. Ако тя е готова да се аргументира, аз ще приема и 15 %", заяви Хасан Хасан.

Хасан Хасан се срещна през миналата седмица в Москва с експерти от Гърция и Русия във връзка със строежа на петролопровода.

Доколко проектът е опасен за екологичното равновесие, а от там и за туризма ще се обсъжда утре в Министерството на екологията.

Кметът на Поморие Георги Трухчев научи за плановете петролопровдът да минава пред неговия град от Би Ти Ви.

Според него проектът е несъвместим с основната дейност на общината - туризма. Трухчев каза още, че е редно такива предложения да бъдат обсъждани най-напред с кметовете.