Агресивните и пияни туристи на плажовете в Бургас ще бъдат глобявани. Ако не се подчиняват на спасителите и не спазват правилата в морето, джобовете на плажните хулигани могат да олекнат с до 1 000 лева. Бургас е първият град, който въвежда подобни санкции.

Снабдени със 100 000 листовки, спасителите на плажа в Бургас разясняват на летовниците новите правила.

"Най-опасното е при червено знаме, когато масово хората не спазват флаговата сигнализация, влизат във водата, започват да се карат със спасителите, да им обясняват кой бил добър плувец, кой му бил последен ден от отпуската и, че щял да прави каквото си иска и да се къпе", обяснява председателят на Асоциацията по водно спасяване в Бургас Николай Иванов.  

Когато листовките не помагат, в действие влизат по-радикални мерки.

"Подаваме сигнал, когато има по-сериозен случай, когато се опъват, не искат да излизат от водата - за изключително тежки случаи, когато морето е доста бурно и знамето е червено. Глобите са доста по-големи от тези, които са да пресечеш на червен светофар, например. Там са около 10-20 лева, тук ще бъдат от 100 до 1 000", допълва Иванов.  

Глобите ще се налагат от служители на Общинска полиция, които патрулират по крайбрежната алея. Те могат да озаптяват не само агресивни летовници. Контрол ще има и над пияните туристи.

"Алкохолът замъглява преценката и той не може да усети къде е вече опасно и къде не. Много от инцидентите, при големи хора, се дължат точно на алкохол. Не толкова на неумение да плуват, колкото на алкохола", смята спасителят Кристиан Дунков.

Туристите също одобряват новите правила. Иначе от листовките можете да научите и други полезни неща - като, например, какво да направите ако ви опари медуза или ако ви се схване крака, докато сте във водата.