Анализаторите препоръчват София да признае македонския език, народ и държава, ако иска да стане член на НАТО и Евросъюза.

Делегацията на Европейската комисия у нас отказа да коментира доклада на АйСиДжи. От там обаче припомниха едно от изявленията на Димитрис Куркулас: "България показа политическа зрялост за регионалните проблеми".

Докладът подлага на съмнение българската позиция за македонските език и народ, без да изтъква факта, че София първа признава Македония като държава.

Съвместната декларация за отношенията между България и Македония, която уреди езиковия спор през 1999г., оставя на България вратичка за претенции в бъдеще, според автора Едуард Джоузеф. 

Едуард Джоузеф - Международна кризисна група

"Този документ не е посветен само на езика. Като юрист твърдя, че езикът, използван в документа е доста необичаен. Практика изисква да се спомене, че документът е на български и македонски език - това не е направено."

България трябва да преосмисли Закона за българите, живеещи в чужбина, тъй като той допуска начин за "вербуване" на македонци и отказ от тяхната идентичност, за да гарантира правата и свободите на македонското малцинство.

Едуард Джоузеф смята, че  към малцинствата на Балканите трябва да се подхожда по еднакви международни стандарти. 
Той  не пожела да разясни дали България трябва да уточни в конституцията си, че признава македонското малцинство.

Окончателни данни от последното преброяване на населението няма. През 1992 година като македонци са се определили 10  803 души, 3 188, от които са посочили за майчин език македонския.