На днешния ден отбелязваме 10 години от атентатите в Съединените щати, които промениха целия свят. Четири самолета, отвлечени от терористи, се разбиха в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания, като отнеха живота на близо 3 хиляди души. С множество възпоменателни церемонии Америка си спомня за трагичния 11 септември 2001 година.

Ню Йорк даде началото на възпоменателните прояви. Церемонията на Кота нула започна в 8:46 ч. местно време - точният час, в който отвлечен от терористи самолет се вряза в първата от двете кули близнаци на Световния търговски център.

Сред многохилядното скърбящо множество са президентът Барак Обама и предшественикът му Джордж Буш - Младши. На церемонията Обама прочете Псалм 46 от Библията, в който Бог е наречен убежище и сила, а имената на всички загинали бяха изчетени от техни близки.

„Бог е нашето убежище и сила. Винаги изпитана помощ в напасти. Затова няма да се уплашим, ако би се и земята поклатила и планините се преместили всред моретата, ако и да бучат и да се вълнуват водите им, и планините да се тресат от надигането им””, каза Барак Обама.

Днес беше открит Мемориал в памет на жертвите на атентатите

Това са два гранитни басейна - отпечатъци на кулите близнаци. По стените им се спускат водопади, символ на сълзите на скръб, а по цялата дължина на мемориала на бронзови плочки са изписани имената на всичките жертви на трагичния инцидент.

След Ню Йорк Обама присъства във Вашингтон на възпоменанието за жертвите от атаката на 11 септември срещу Пентагона, а след това посети и мемориалния парк близо до град Шанксвил в щата Пенсилвания, където се разби отвлечен от терористи самолет.

В мемориалния парк в Шанксвил към близките на загиналите в самолетната катастрофа се присъединиха бившите президенти Джордж Буш и Бил Клинтън и вицепрезидентът Джо Байдън.

Във вторник, 11 септември 2001 г., на територията на САЩ бяха извършени четири самоубийствени атаки. Ислямски терористи отвличат четири пътнически самолета и умишлено разбиват два от тях в двете Кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Кулите рухват два часа по-късно, като разрушават поне още две околни сгради и повреждат няколко други.  

Третият самолет се разбива в Пентагона в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като по всяка вероятност пътниците оказват съпротива. Счита се, че целта на последния самолет е бил Белият дом.

Броят на загиналите при атентатите е 2 974 души без терористите

Това показва официалната статистика. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спацителни работници.

След атаките на 11 септември тогавашният американски президент Джордж Буш - Младши обяви война на тероризма. На 7 октомври 2001 г. САЩ в коалиция със своите военни съюзници започна военна операция срещу Афганистан, в резултат на която бе свален режимът на талибаните. На 20 март 2003 година започна и мащабната военна кампания срещу Ирак, отново водена от американските военни сили, вследствие на която падна режимът на Садам Хюсеин.

И двата мащабни военни конфликта, в които загинаха над 6200 американски  военнослужещи и струваха на САЩ 4 трилиона долара, все още не са завършили, а в страната все повече се засилва обществения натиск за връщането на американските войници у дома. Икономическите трудности, липсата на нови работни места и  безработицата се струват на американците  по-реални заплахи, отколкото опасността от нови атентати.