"След проверките, които все още текат в Софийска градска прокуратура, предполагам, че ще има повдигнати обвинения, ако се докаже, че картотеката, която все пак се намира в общината и е предадена за разследване, е фалшива”, това заяви в предаването "Тази сутрин” кметът на Приморско Лиляна Димова.

Тя уточни, че до 2004 г. не е имало законова рамка, в която да се изисква 5-годишен срок на живеене.

"След това община Приморско попада в друг функционален тип. Тогава се изискват години за живеене, за да получиш съответната картотека. Факт е, че много хора са картотекирани по хотели, в частни домове, както и в блока на специалиста.

Общинска администрация призова всички, които са получили отстъпени права на строеж и единственият човек, който се отказа доброволно, това е г-жа Пенгезова. Тя го направи в рамките на сроковете, за които беше поела ангажименти и чрез съда възстанови това право като собственост на общината.

Ако приемем, че средната стойност е била около 20 000 лв. и имотите, които принципно са раздадени след промяна на закона за общинската собственост, като бройка са 222, значи говорим за милиони”, добави Димова.

Няма точна информация кои от имотите са застроени, обясни Надя Диханова, член на разследващата комисия. Тя уточни, че голяма част от хората са ги застроили, но не може да каже точна бройка.

Софийска градска прокуратура води досъдебно производство

по случая Приморско. На 14 юли в качеството на обвиняем е привлечен бившият кмет Димитър Димитров по чл. 282, ал. 1 НК, отнасящ се до Престъпления по служба, който гласи:

"Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 ( лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност;), или с пробация”.

В момента на Димитър Димитров е наложена парична гаранция от 1000 лв. Към момента обвинението се отнася към 3 договора за отстъпено право на строеж, но продължава да се проверява законосъобразността на доста повече на договори, сключени по времето, когато Димитров е бил кмет.

Накратко за драмата, която цяло лято е тема номер едно в крайморския град - разказват Антон Хекимян и операторът Любомор Вучков:

В местността Боруна трябва да стане парк. Поне по решение на сегашния общински съвет в Приморско. Тази пролет обаче само за два месеца там не пониква розов храст, а хотел, който се забива като трън в очите на местните.

Недовършената постройка дава началото и на мегаскандала за стотиците отстъпени права на строеж в общината, сред които изникват и имената на бившия кмет Димитър Димитров, хора от бившата местна управа - техни близки и близки роднини на висши магистрати.

Конкретната сграда, кацнала на самия нос на Приморско, е с отстъпено право на строеж на съдия Деница Урумова - дъщерята на висшия магистрат Николай Урумов. В съседство до нея се с парцел за строеж се оказва и доведеният син на апелативния прокурор на Бургас.

Това са само малка част от интересните имена, до които е достигнала проверка на комисия към общината. В доклада й е посочено, че разпореждането с общинска собственост от 2003 до 2007 година е ставало с незачитане на нормативната уредба, еднолични решения и щети за община Приморско.

Заедно с председателя на общинския съвет Пламен Георгиев обикаляме няколко от знаковите места - с открити от комисията нарушения в процедурата.

"Пропуските са за картотекирането - тази госпожа си е подала молбата, преди да стане жител и седем дни след получаване на ОПС е напуснала общината. Вече не е жител. Тези 469 кв метра са дадени за 3.90 лв. - 1829 лева - виждате за какво става въпрос - общината е ощетена. За други общини и подобни права - 22 хиляди лева”, заяви Пламен Георгиев.

Вече има насрочена дата за дело за обявяване отстъпеното право на строеж за Деница Урумова за нищожно. Ако това се докаже, сградата трябва да бъде съборена като незаконна. В съседство обаче има раздадени още няколко ОПС-та, за които обаче документацията в общината липсва изцяло.

"По всяка вероятност, ние не ги познаваме, но това показва прозрачността на бившето управление и как са дадени тези имоти”.

По същия критерий - за жилищни нужди, 100 метра по-надолу, отново на първа линия, са други два терена с ОПС на дъщерята на висшия магистрат Панайот Генков и майката на съдия Андрей Икономов.

"При ОПС тя е била на 18 години - как е станало една млада госпожица да получи този безценен имот”.

"В доклада на комисията са посочени дъщерята на Генков и майката на Икономов - регистрацията е след подаване ОПС – 3.90 на кв метър и, ако мога да кажа за майката на Икономов - тя е била на 80 години, в един ден си подава молбата - 25 март става жител, и на следващия ден тя получава ОПС”.

Светкавичната реакция на общината би била похвална - ако нямахме и други примери.

"Наши местни хора вече 20 години чакат - но още не са получили”.  

На първа линия на северния плаж ни посреща хотелът на бившия кмет Димитров. Имотът тук е посочен като наследствен - но според Пламен Георгиев - прехвърлянето е некоректно.

"Възстановява се, прехвърля, прави замяна, куриозното - като кмет и като получател наследник - точно този договор се проверява от прокуратурата в Бургас”.

Другият куриоз е, че въпреки многобройните сигнали по казуса - в продължение на години прокуратурата в Бургас е бездействала. Делото е прехвърляно от Бургаската в Царевската прокуратура - и после отново в Бургас, което допълнително забавя разследването.

Това е причината и срещу наблюдаващия прокурор Величка Костова да има образувано дисциплинарно производство.

"Много е странно, че извършителят е неизвестен, а е посочено, че става въпрос за кмет по това време. Нормално е делото да се образува срещу него”, коментира Ясен Тодоров и добави:

- Другия парадокс е че този човек не е разпитван. Огромен парадокс е, че не са снемани никакви обяснения
- Кой е виновен за това?
- Отговорни са разследващия орган и прокурорите от Окръжна прокуратура.
- Има ли умисъл?
- Аз не мога да твърдя, ако наказателно производство се възпрепятства умишлено, това е престъпление, мисля тук е безхаберие.

Официално бившият кмет Димитър Димитров вече е привлечен като обвиняем от Софийска градска прокуратура, която се е заела със случая.

Според Пламен Георгиев, обаче, трябва да се обърне особено внимание на хората - получили ОПС - които са приближени до бившия кмет и бившата власт.

- На Маргарита Серафимова, сина и свекърва й, на бившия кмет Димитров, синове и съпруга - на Кольо Попо сина.
- Имали ли са други имоти?
- Да, абсолютно. Случаен човек няма. Тя може да каже - той има право, но това арогантността и безочието, те си мислят, че са вечни.