Пораженията от наводненията в Югозападна България все още създават проблеми на хората. Мостът над река Струма край Сандански остава затворен. Жителите на пет села са принудени да използват обиколни маршрути, за да стигнат до домовете и работните си места.

Само въпрос на време е съоръжението да рухне напълно. Преди водната стихия през декември мостът е поемал трафика между Сандански и пет села. Хората негодуват, че два месеца след наводненията все още никой не се е заел с ремонта. Стотици жители са принудени да ползват алтернативни маршрути, които допълнително оскъпяват придвижването.

"От година този втори път го ремонтират. Един път пропадна, сега фактически пропада още един път и сутринта беше отворено. Аз даже минах обаче сега пак са го затворили, понеже не дават да се минава”, обяснява Иван Миладинов.

Тези неволи са трогнали общинските съветници в Сандански, но все още няма яснота кога точно хората ще могат да се придвижват, без да се налага да правят огромни туристически преходи. Поправката на моста, засега, е само на хартия. Тепърва ще се правят анализи и проекти за финансиране. Жителите на петте села вече събират подписи, за да ускорят реконструкцията. За момента обаче инициативата им е само глас в пустиня.

"Надяваме се в края на януари и с намаляване малко нивото на водите на река Струма да започнем реконструкция на мостовете. Дано да успеем до края на март месец да се справим. Трудно е преминаването, опасно е. Може всеки момент да се срути при преминаване на по-тежки коли и поради тая причина сме го затворили в двете посоки. Затрудняваме населението - обикалят около 20 км. Естествено, че това са техни разходи, които няма кой да им възстанови", обясни Васил Бабалев – зам. кмет по безопасността в Сандански.  

До март месец жителите на всички тези села ще трябва да ползват обходните маршрути през мостовете в Микрево и Рибник. Дотогава разходите, времето, което отделят, за да стигнат от една точка до друга, и нервите са си за тяхна сметка.