Познатата нигерийска схема за ужилване чрез кореспонденция по електронната поща вече се разпространява и чрез мобилните телефони. Първият сигнал за нередност е когато получите SMS, че печелите награда, за която никога не сте кандидатствали.

Десислава Павлова получава съобщение. То гласи, че номерът е избран на случаен принцип от голям британски мобилен оператор и печели награда от 350 000 лири. Наградите се раздавали, за да популяризират компанията.

Десислава продължава кореспонденцията по електронната поща: „Получихме нов имейл, в който искаха да си изпратим личните данни. Личен адрес, ЕГН и фотокопие на цялата лична карта”.

Освен това трябва да изпратят между 690 и 710 британски лири за банкови преводи. Това подсказва на семейството на Десислава, че става въпрос за измама.

Екип на bTV решава да се обади на телефона за контакт, посочен в имейла. Предполагаем служител с акцент уверява, че наградата е истинска, но не успява да обясни защо им е необходимо копие от лична карта.

Справка в интернет показва, че подобен SMS са получили потребители в Ирландия, Израел и Намибия и са били измамени.  

От отдел "Компютърни престъпления” на ГДБОП  предупредиха, че категорично става въпрос за познатата нигерийска схема, при която нигерийци отправят неустоимо предложение на жертвите си и ги принуждават да изпратят лични данни или голяма сума. И препоръчаха да не отговаряме на SMS -и да не връщаме обаждания.

И най-важното - трябва да имаме едно наум - не можем да спечелим нещо, за което никога не сме кандидатствали.