Забележителност от световно културно-историческо значение е оставена на произвола на съдбата. Става дума за Варненския некропол, където е открито най-старото златно съкровище в света. Златото датира от 6 000 години пр.н.е. От Сдружението за култура и туризъм настояват Варненският некропол да бъде възстановен и да стане туристическа атракция. Колегите ни от Варна провериха как изглежда той сега.

До Варненския некропол може да се стигне по една буренясала пътека. На мястото, където е открито най-старото злато на света липсва вратата на оградата, а некрополът е ограден от бодлива тел. Няма и охрана.

"Обявено е като резерват и в такъв смисъл опазването му трябва да бъде по-осторожно, според мен, за в бъдеще", смята Жельо Душев от "Сдружение за култура и туризъм".

Тук през 1972 година един багерист копаейки канал за кабели случайно открива няколко златни накита.

При разкопките археолозите откриват близо 3 000 златни предмета с общо тегло над 6 кг. Анализът показва, че златото е на 6 000 години преди Христа и това време съвпада с възникването на шумерската и асирийската цивилизации.

"Отсреща се вижда езерото, където са били така наречените наколни жилища и от тях е наименованието "наколна цивилизация", а срещу него през каменно-медната епоха е съществувало място, където се е обработвало злато, доказано от специалисти, че е 23-24 карата", обяснява Димитър Дичев от "Сдружение за култура и туризъм".

От сдружението имат идея да направят некропола туристическа атракция, защото хора от Австралия, Канада и Нова Зеландия са проявявали интерес да видят къде точно е открито златното съкровище. За съжаление сега мястото тъне в забрава и върху част от седемте декара и половина на некропола са построени множество промишлени сгради.