Близо 50% от потребителите на btv.bg, участвали в анкета на сайта, са посочили, че не знаят за какво ще служи електронната здравна карта. Други 21% само са чували, че ще има такава, а едва 11 на сто са наясно за какво става въпрос и подкрепят идеята. 6% от анкетираните пък определят идеята като добра, а 10 на сто не ги интересува.

Има съмнения за трудности при използването на картата

"Как точно смятат да се оправят възрастните хора с тези електронни карти? Никой не мисли за това”, възмущава се потребител.

Картата няма да е ефективна при неуредена здравна система

"Елекронната карта за какво ми е, когато здравните осигуровки са калпави и несправедливи? Да действа и да не действа... Може би ще намали чиновническата работа на докторите поне”, казва потребител.

"Айде пак някой ще прибере много пари за софтуер за нещо, което няма да промени нищо.
Не стига, че ЕГН-тата ни се развяват из нета и всеки може да се осведоми за адрес, работа и т.н. ами сега и здравна карта”, заявява друг.

"Ще им намерят цаката и на електронните карти! Господата управляващи нека първо да обърнат внимание особено на здравеопазването и некадърниците в него (...) Електронните "придобивки" едва ли ще подобрят качеството на обслужване в медицинските обекти - целта е просто отново една и съща – пари”, допълва трети.  

"В Европата условията на живот са други,не всичко, което е добро за тях е добро и за нас. Не можем нещата просто да ги взимаме от там и да ги присаждаме у нас. За някои неща се иска време и подходящи условия. Говоря по принцип, не специално за здравната карта. А иначе всяко нещо, което би могло да ограничи разхищението на парите, е добро”, пише четвърти.  

И ние сме в ЕС, и ние искаме електронната здравна карта

"И аз съм "за".В крайна сметка сме в Европейския съюз! До кога ще сме се свили в черупка без да гледаме в бъдещето.?! А, що се отнася до възрастните, та нали затова имат семейства, нали затова младите са покрай тях... Дайте най-накрая да помислим и за децата, а не само за възрастните”, твърди участник в анкетата.

"Това е много хубаво. Само трябва всички пари от здравното осигуряване да са си в тази карта, макар в момента да са малко. И без това има хора, които с години не ползват услугите на лекарите. Така може да се трупат и да ги използваш, когато ти се наложи”, допълва друг.   

"Брат ми и съпругата му живеят от 4-5 години в Кипър. Дъщеря ми също. И лятото, като си идваха отпуска, ми показаха електронните си карти, които важат в целия ЕС. Естествено, в България -не ! Даже в Румъния важат, но тука -не. Разказаха ми също за българи от Шумен - техни приятели в Кипър, на които им се наложило да платят 200 лв. в Спешна помощ за преглед и лечение на съпруга, след като чакали дълго, без никой да им обърне внимание. Добре че са им издали някаква фактура - за да могат да си възстановят парите в Кипър. Така че здравната електронна карта е точно за това - да може човек да се лекува навсякъде и да бъде спокоен за здравето и живота си , независимо къде се намира”, разказва трети.

"Възрастните хора не се налага да правят нищо особено с тях. Ще е достатъчно да си ги носят при посещение на здравно заведение. Аз съм живяла в Испания и трябва да ви кажа, че човек, който не е излизал навън от страната, не може да осъзнае колко далеч сме ние от хората”, допълва следващ.

"Прочетох в интернет за електронната карта. Раздвоена съм между "да” и "не”. Наистина пак разходи и пак лекарите само ще пишат, а ще ни преглеждат, когато предадем Богу дух”, заявява друг.

Трябва цялостна промяна в системата

"Радвам се, че се говори за електронната здравна карта. Много хора са жертва на "уродливата" здравна система. Няма контрол в система и за това нацията ни е болна. Смъртността е голяма (...) Непрекъснато сме в напрежение. Дали изследванията са точни? Дали лекарят е подходил отговорно и поставил своевременно точната диагноза? Това ли е най-доброто лечение? Няма ли някой да те прецака и т.н. Законодателството трябва да се промени”, категоричен е потребител, който добавя:

"Електронната здравна карта е необходима:

1. Дава информация за здравните осигуровки.
2. Здравния статус на всеки клиент на здравната система.
3. Не може да се извършват фиктивни услуги и и фалшифициране на данните.
4. Всеки пациент ще има достъп до здравното си досие.
5. Всички по веригата на здравната система да си поемат отговорността.
6. Контрол върху качеството на извършваните услуги и по добър живот на всички."

"Аз лично ползвам изцяло допълнително здравно осигуряване, което имам от фирмата, на която съм служител. Доволна съм и лекарите като видят картата им светват очичките, защото си прибират доста пари, като не се налага да плащам и не отивам с направление винаги имам предимство и по-добро отношение, което е много жалко и тъжно, но това е милата ми България”, пише друг.

"Както всяко новаторско решение, така и електронната здравна карта няма да намери почва в нашето здравеопазване. За да бъде въведена, трябва да се извършат множество промени в структурите на лечебните заведения - и материални, и кадрови (...) Освен това е необходим много сериозен ресурс и преди старта на "картолечението" - някой трябва да въведе огромно количество информация поименно за всеки български гражданин и то коректно, а не просто така”, смята следващ.

"Няма нищо лошо в идеята, дори и резултатът да е само по-малко време за документи, отколкото за преглед като отидеш при лекар. Мисля че и идеята за джипитата е недоизмислена. Борбата им е да имат повече пациенти, за да имат по-високо заплащане от една страна, но от друга, колкото повече пациенти има един лекар, толкова по-малко пациенти ще може да консултира”, категоричен е потребител.

Продължавайте да участвате активно в нашите анкети. Очакваме мнението ви за защитата на личните данни. Смятате ли, че те са добре защитени у нас?