Предстои ни да посрещнем Бъдни вечер. Този празник е един от най-магическите, защото е изпълнен със символи и гадания, по които от векове народа ни предрича каква ще е следващата година.

Някои от обичаите съществуват и до днес. Пазят ги най-вече възрастни хора по селата. Тази вечер баби и дядовци се канят да съберат цялото семейство, за да му нарекат сполука.

На този ден огънят гори от сутринта. Това е магическата топлина, която ще сплотява семейството през следващата година. Мъжете отиват в гората да отсекат празничното дърво - Бъдник, а стопанките запрятат ръкави да отрупат трапезата. Освен сармите, пълнените чушки и другите постни ястия за Бъдни вечер се замесват три специални хляба.

"Първият, най-значим хляб, който се прави, той е за къщата, за хората. Другият хляб, който се приготвя, той е за земеделието, за селското стопанство и последния вид хлябове, това са колаците, краваите, които трябва да бъдат подарени на коледарите, през нощта когато дойдат", заяви Параскева Стоянова - етнограф.

Докато се месят хлябовете, домакинята не спира да нарича. Погачата за дома тя украсява за здраве, върху другата слага и житата и добитъка. Така до вечерта, когато цялото семейство се събира заедно.

"Трапезата се слага задължително на земята, върху слама и върху чувал за жито, което също носи своята символика, пожелание за берекет през следващото лято. Всички стават рано, за да стават рано житата. Никой не става по време на обредната вечеря, за да не стават квачките, когато мътят яйцата си", обясни още Стоянова.

Наричат Бъдни вечер - кадена вечер, заедно с Игнажден и нощта срещу Богоявление. Това са трите празника, на които прекадявайки с тамян се нарича за здравето на семейството и плодородието на нивите.

 

Още за Бъдни вечер четете тук.