Напоследък са зачестили оплакванията на пациенти след специфични козметични процедури. По темата в предаването "Тази сутрин" гостува доц. Мирослава Кадурина, президент на организационния комитет на Лятната академия по практична дерматология и естетична медицина и завеждащ катедрата по дерматология, венерология и алергология към Военно-медицинска академия в София (ВМА):

"Идеята на тази академия идва от разширяващото се форма на специалността дерматология. Ту досега беше само една диагностична специалност, а сега навлизаме в едни сфери, в които има практични умения, дори и малко хирургия. Това е и една огромна индустрия – човечеството винаги е искало да изглежда младо и индустрията н ХХІ век доведе до нови апарати, различни пълнители – ботолинов токсин, неща, които изискват изключително големи познания, за да може да бъде постигнат този ефект.
 
Към нашата академия се обръщат много пациенти, които имат проблеми след неправилни процедури и това идва оттам, че няма лиценз на хората, които искат да правят такава дейност. Ние обучихме на много високо ниво колегите в различни курсове, 18 на брой, и създадохме дружество към академията по естетична дерматология и в това дружество ние даваме лицензи на лекарите, които са завършили курс за съответния апарат. Защото, за да работиш с определен апарат или определен продукт, трябва да си запознат точно с неговите параметри.

Съветвам пациентите да изискват сертификатите от лекарите, при които си правят процедури. (...) Има козметични салони, в които наистина има добра квалифицирана помощ и такива, които са самозвани, дори и козметички, лекари без специалност и хора, които понякога нямат нищо общо с медицината.

Най-честите грешки, разбира се са с изгаряния,

тъй като се работи с апарати с неясни параметри, не се познава апарата, не се познават съответния тип кожа, който се третира и при лазерите специално се стига до много тежки изгаряния, които могат да доведат до различни промени в цвета на мястото и понякога до сериозни белези.

Другото, което е един сериозен проблем – това са премахването на бенки с лазер. Това се рекламира много по телевизии по радио. Премахването е един дълъг и много сложен процес. Много е рисковано – до вземането на решение как да бъде премахната бенката има дълъг процес на обучение, защото много е важно точно как. Някои бенки стават за махане с лазер, други – не".

Борим се за въвеждането на законодателни мерки. Пазарът на предлагане на естетични дейности в момента в България е абсолютно безразборен.