Днес се навършват 20 години от кървавото потушаване на продемократичните демонстрации на площад "Тянанмън" в Пекин. Американският държавен секретар Хилари Клинтън призова Китай да публикува имената на жертвите, изчезналите и арестуваните в размирната нощ. В отговор, Пекин изказа възмущението си от опитите да се дестабилизира политическото спокойствие в страната.

20 години по-късно, след кървавото потушаване на продемократичните протести на площад Тянанмън, позицията на Пекин остава твърда. Китай и до днес не е съобщил официално броя на хилядите загинали студенти и работници.

"Дори и да е имало спорни решения при потушаването на демонстрациите, хората по света биха съдили различно за действията на властта. Трябва да разберете, че правителството тогава е направило всичко възможно, за да осигури стабилност в държавата, в името на доброто на Китай, независимо дали приемате методите или не", заяви Виктор Яо, директор на китайската национална асоциация за международни изследвания.

С наближаването на годишнината властите въвеждат строги ограничения, за да не допуснат нови вълнения. Китайските граждани получават твърде оскъдна информация по темата за протестите от 1989 година, която е табу в съвременен Китай, коментират световните агенции. От няколко дни е забранен достъпа на чужденци и журналисти до площад "Тянанмън".

"Яд ме е на полицията. Противих се, но без успех. Сега трябва да стоя вкъщи и единственият начин да общувам с приятелите и близките си е по телефона. Спряха ми и интернета. Чувствам се самотна и ядосана", коментира Йенг Джинян - съпруга на арестуван демонстрант от 1989г.

Блокиран е и достъпът до социалните мрежи в Интернет за обмен на снимки. Мнозина дисиденти ще изкарат днешния ден под домашен арест или извън Пекин.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето