Изложба на книгоразделители вече радва окото на запалените читатели. Това е третата поред изложба. Единадесет млади художници и един поет представиха своето нестандартно виждане за книжния аксесоар.

"Аз използвах те да бъдат по-масивни и в същото време с някакво приложение като книжка и молив, защото много често докато чета имам нужда да си записвам някакви думи", задва бижутерът Нева Балникова.

Миналата година експозицията е гостувала на съседна Македония. Тази година организаторите са я поставили там, където смятат, че й е мястото - в книжарницата.

"Това е изложба на едни предмети, които всички познаваме, защото се продават с всяка книга със съответното оформление на корицата. Знаем го всички, но нашите са артистични, забавни авторски книгоразделители. Книжарницата се оказа подходящо място, защото влизат точно любители на книги", казва кураторът Михаела Пърева.

Първите открити книгоразделители датират от Средновековието. Знае се обаче, че още в древен Египет са използвали подобни пособия.

Всъщност книгоразделите показват по някакъв начин отношението ни към книгата. Книгоразделител сам по себе си не може да има някаква стойност, чисто художествена. Книгоразделителят може да има стойност заедно с книгата и съответно, ако е направен по оригинален начин, може да има и художествена стойност”, доверява Александър Шпатов, организатор на изложбата.

Всяко нещо може да превърне в книгоразделител - от билетче за градския транспорт до бъркалка за кафе. Защото не е важно какво ще вмъкнем между страниците, а да ги разлистим...

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo