У нас стартира национална кампания за борба със затлъстяването. Причината е почти двойният ръст на децата със свръхтегло, в сравнение с данните отпреди десет години. Национално проучване отчете, че вече и голям процент от първокласниците страдат от затлъстяване, заради преяждане с вредни храни и обездвижване.

В момента една трета от първокласниците са с наднормено тегло, като близо половината от тях имат затлъстяване, което крие сериозни здравни рискове. Въпреки данните на Националния център по опазване на общественото здраве, едва в 20 % от училищата се предлагат плодове и полезни храни. Везните натежават в полза на чипс и шоколада, които са на разположение в училищните лавки.

"Децата трябва да намират в училищата това, което е препоръчително, и това е вече базата и по-нататък да правят този избор вкъщи. Няма забрани! Въпросът е на пропорция", смята проф. д-р Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диетология.

На този етап е по-добре да не се осланяме само на ученическите столове и бюфети, защото предлагането на храна там още е нерегулирано, съветва националният консултант по хранене.

"Като най-прости правила аз бих препоръчала майките да имат контрол върху храненето на децата и да се опитват да отделят време да им сготвят те самите вкусна храна, която да включва задължително зеленчуци, за десерт да включва плодове. Да има повече и мляко, и сиренце, и постно месце.

Друга много важна стъпка е създаването на законодателство, което да ограничава рекламата на нездравословни храни, калорични, чипсове... Аз много се надявам, че ние като член на ЕС, ще имаме вече и подкрепата на европейското законодателство".

На това разчита и Инициативният комитет на родителите, които се борят за забрана на вредните храни в училищата.

Наредба 26 от Закона за здравето, на която се надяват десетки родителски, потребителски и здравни организации, е готова от няколко месеца и отлежава на масата на здравния министър.
Очаква се той да сложи подписа си за забрана на вредните изкушения, за да имаме наесен училище, което поощрява здравословното хранене.

"Все ми се иска да се надявам, че следващото правителство ще има по-голямо разбиране. Иначе така, като си говорим, има разбиране, но когато трябва нещо да се направи, парите не стигат, времето не стига. И е факт, че толкова време правим кампании, но с това не се променят нещата!"

Попитахме проф. д-р Стефка Петрова дали е песимист при сегашното положение на нещата?

"Ако така продължава - да. Вярвайте ми, ако така продължава - да", отговори ни тя.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето