В периода от приемането на закона, до влизането му в сила всъщност са подписани много малко заповеди за заменки на гори, тъй като общият брой на постъпилите заявления е бил многократно по-голям, заяви в студиото на "Тази сутрин" председателят на агенцията по горите (ДАГ) Стефан Юруков. "Нямам право преди влизането в сила на закона да откажа да разпиша законова процедура", добави той.

Той уточни още, че две-три седмици, след влизането в сила на закона, в ДАГ е имало цялостна проверка на прокуратурата: "Ако има нещо нередно, то така или иначе ще излезе на бял свят". Юруков заяви, че по отношение на законосъобразност смята, че няма да бъдат отчетени нередности.

Председателят на ДАГ уточни още, че от лесовъдска гледна точна частните гори, които са били присъединени чрез заменки към държавния горски фонд представляват интерес, защото се намират в планински области, където има големи горски масиви. "А тези, които са предоставени на частни или на юридически лица от държавата, никога не е имало гора или няма да има, тъй като условията са неподходящи. Ние сме спечелили над 20 хиляди декара само от последните замени, които сме направили".

Юруков беше категоричен, че никога не е имало практика в ДАГ да се подписват заменки със задна дата. "Това много лесно може да се провери, още повече, че те се извеждат на електронен носител и там не може да се правят никакви манипулации. Знае се точно определеният час и точно определеният ден, в който е подписано. И друг път съм казвал, че не може да стане това, защото има подписи на нотариуси, плащания в банки. Изобщо - това е една голяма преписка, която касае отделната замяна, за изготвянето, на която е необходимо много дълъг период от време и минава през много комисии, както на местно, така на регионално, така и на централно ниво и в крайна сметка аз подписвам финалният документ, на базата на едно предложение, което преди това е гледано от много юристи и експерти."

Относно гаранциите за прозрачност при конкурсите за отдаването на концесия на държавните ловни стопанства председателят на ДАГ заяви: "Критериите са абсолютно ясни и те са разписани в методиката, по която ще се определят. Тези неща ги има качени на сайта на ДАГ и всеки, който се интересува може да ги види". Той уточни, че подмяна на критериите в последния момент няма да има.

"Както начинът за провеждане на процедурата, така и критериите са много ясно разписани и в закона за лова и опазване на дивеча, в правилника за неговото приложение, а също така и в методиката, което е готвена от специалисти и не е имало абсолютно никакъв натиск."

Юруков допълни, че конкурсите още не са започнали. "Предстои през следващата седмица да се публикуват в един централен ежедневник тези държавни ловни стопанства, които са си изготвили документация и кандидатстват за сключване на договор за съвместна дейност в 30 дневен срок от публикуването на това съобщение, желаещите могат да закупят документите от ДАГ, да се запознаят с тях и да направят офертите си, които трябва да бъдат запечатани в два отделни плика, в съответния ред се представят в комисията, която се състой от пет човека и задължително един юрист. Всички, които участват в конкурса имат право да присъстват на отварянето както на плик, А така и на плик Б."

"Доста често се правят обвинения за незаконното изсичане на гори, но по всеки сигнал, който се подава в ДАГ, ние сме длъжни и правим проверка. Това, което искам да кажа е, че картината много се е променила в сравнение с това, което беше до преди две, три години. Единият от способите, които приложихме и даде много добри резултати, това е въвеждането на така наречения електронен превозен билет. По пътищата на България не може да пътува вече дървесина, която не е съпроводена с подобен електронен билет, който напълно наподобява касовия бон, който Ви издават в супермаркета, когато Вие пазарувате."
 
Още с въвеждането е било отчетено 20%-тно намаление на нарушенията и около 30% увеличение на приходите от продажба на дървесина. "Това означава, че голяма част от "сивия сектор", в тази област на икономиката, е изкарана на светло. Заради икономическата криза голяма част потребителите на дървесина са спрели работа и нейното търсене е силно намаляло и това ни облекчава по отношение на нарушенията, но пък и от друга страни на създава проблеми с икономическите резултати, които получаваме от нашата дейност, тъй като не е тайна, че около 93% от приходите в горския сектор са в резултат от добива и търговията с дървесина."

Юруков коментира още доклада на Световната банка, по който се спекулира за заменките. Той заяви, че документът "третира цялостната дейност на ДАГ, но това, което е хубаво да се знае е, че още в самото начало много ясно и категорично беше казано, че реформите в България в областта на горското стопанство са поставени на здрава основа, посоката е правилна, подобни неща се извършват и в други държави като Австрия, Ирландия, Естония, Латвия, така че в това отношение няма какво да се притесняват нашите опоненти".

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето