Коституционният съд /КС/ отхвърли 44 члена от Закона за изменение и допълнение на закона за съдебната власт. Делото беше образувано по искане на Върховния касационен съд.
Основният мотив е, че голяма част от поправките увеличават правомощията на изпълнителната власт спрямо съдебната.

"Независимостта на съдебната власт е свързана с финансирането й. Не може министърът на правосъдието да представлява съдебната власт", каза Димитър Гочев, член на КС.

Според тълкуването на съда не може пет от членовете на Висшия съдебен съвет да искат имунитета на главния прокурор. Статутът на тази личност е определен от Конституцията, аргументират се съдиите.

"Вярно е, че всички казват, че по този начин той става недосегаем. Така е. Но, аз мисля, че човек на такъв пост, ако е извършил престъпление, трябва да си подаде оставката", коментира Гочев. 

Докладчикът по делото Георги Марков не даде изявление. Решението на КС е подписано  с особено мнение от трима от дванадесетте съдии - Тодор Тодоров, Пенка Томчева и Румен Янков.

"Това за нас е една сериозна база за продължаване на съдебната реформа. По определен начин това е спънка за членството ни в НАТО", заяви правосъдният министър Антон Станков. Той каза още, че ще има нови предложения за изменения и допълнения в Закона за съдебната власт. Министър Станков напомни, че НДСВ е взело решение за референдум за Закона за съдебната власт.

Министерският съвет, като вносител на промените, ще се съобрази с решението и мотивите на Конституционния съд, заяви говорителят на правителството Димитър Цонев. Той обяви, че в парламента ще бъде внесено предложение за изменения и допълнения в Закона за съдебната власт, изцяло съобразени с решението на съда.

Каквито и проблеми да настъпят в преговорите с Европейския съюз, никоя институция няма друг изход освен да се съобрази категорично със съда, коментира още Цонев.