Трийсет процента от мъжете в България употребяват прекомерно количество алкохол. Това не ги прави алкохолици, но трайно уврежда здравето им.

За нас българите е традиция да пием често и по много. Сред всички европейци, ние сме в челната петица по консумация на алкохол. Шотландците са най-редовните консуматори, а поляците не пият всеки ден, но седнат ли - става лошо.  

"Европейската култура е култура на алкохолната употреба, култура на виното. Дори някои наши колеги, водещи експерти в тази област, казват, че рамката на Европа не е географска, а рамката на Европа е рамката на виното. Естествено България винаги е била там и завинаги ще остане в тази рамка", заяви д-р Александър Канчелов, директор на клиника за лечение на зависимости.

Проблем с алкохола имат не само алкохолиците. Проблем с алкохола има всеки, трети мъж и всяка пета жена в Европа. Това са хората с увреждащо пиене – такова, което води до трайни последици за здравето им. И макар, че определението е индивидуално за всеки, статистиката показва, че на седмица над 400 грама твърд алкохол за мъжете и около 300 грама за жените  автоматично ви слагат в графата на високорисковите пациенти. Също толкова рисковано е човек да пие всеки ден, макар и по малко.

"Всички ние трябва да осъзнаем факта, че това, че едно наркотично и психоактивно вещество, като алкохола или никотина, е законно не го прави по-безопасно от другите наркотици като хероина и кокаина. Така че трябва да сме подготвени да разпознаем кога в нашето обкръжение или семейство има такъв проблем или той започва да се заражда", обясни д-р Алекс Балдахино.

Тенденцията е българите да пият все по-малко ракия за сметка на бирата. Положителното в това е, че по-лекият алкохол нанася по-бавно и по-малки увреждания върху централната нервна система и органите на тялотo. Лошото е, че след десетина години обществото ни може да има сериозни проблеми.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето