Провокирани от филма на нашия колега Стоян Георгиев "На учителя с любов", родители от цялата страна започнаха да се обаждат и да ни пишат на електронната поща. От сигналите става ясно, че показания във филма бой между момичета не е изолиран случай и дори е олекотен вариант на действителността в някои български училища.

Родителите на няколко момичета, които са жертва на ежедневен тормоз, разкриха, че търсят помощ от полицията, преместват децата си в други училища, а някои дори обмислят да спрат децата си от училище и да ги направят частни ученици.

На този етап обаче родителите се притесняват да разкажат пред камерата ни историята на своето дете. Има тенденция момичетата да проявяват все по-голяма агресия помежду си, коментират психолози.

Според тях възрастовата граница на побойничките също е шокиращо ниска и започва от 12 години.

Филмът "На учителя с любов" показва действителността в едно училище,

в краен столичен квартал. Днес посетихме и училище, разположено в центъра на София, на емблематично място - до църквата и полицията.

Запознаваме се с Ирина Пискулийска пред училището, където и днес е довела сина си. Тя е гледала "На учителя с любов" и е една от малкото, които се спират да говорят с нас...за учениците и техните проблеми, които не търпят отлагане.

"Защото е пагубно, защото като остареем няма да има кой да ни изкарва пенсиите, като че ли все по-необразовани излизат от училище и по немотивирани", споделя Ирина Пискулийска.

Така мисли тази майка, а ние питаме още едно дете придружавано от баща си - как е в училище.

"Често моите съученици се бият и псуват на английски". Бащата пък заяви, че е доволен от учителите на сина си.

Така едни са доволни, а други недоволни, но, според експертите, не трябва да забравяме, че децата са наша обща отговорност - първо на семейството и на училището, и държавата.

Според експертите за първи път, с въвеждането на матурите например, в образованието се случва нещо добро, но трябва и още - промяна на учебния план, на настройката в обществото и не на последно място на ролята на учителя.

"Може би трябва да се върнем към онези стари времена когато настоятелството е могло да посочва кои учители да се назначават", коментира още Ирина Пискулийска.

Филмът "На учителя с любов" и проблемите, показани в него, са сред обсъжданите теми и в Интернет. bTV ви пита, какво провокира проблемите в българското училище. Мненията ви очакваме в анкетата на интернет-страницата ни btv.bg, секция "Новини".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето