Според иракски източници, всички жертви са цивилни. Тази вечер вицепремиерът Тарик Азиз обяви, че страната му ще сътрудничи на оръжейните инспектори. По думите му целта на помощта ще е да бъдат разобличени американските лъжи за това, че Ирак притежава оръжия за масово поразяване.

Два дни преди инспекторите да пристигнат в Багдад, Саддам Хюсеин обяви, че Ирак не разполага с оръжия за масово унищожаване. В писмо до парламента, иракският президент обяснява, че е приел условията на резолюцията на ООН, за да не даде повод на Съединените щати за война. Официозът  "Ал Джумхурия" призова оръжейните инспектори да бъдат обективни и непредубедени. Шефът на инспекторите Ханс Бликс призна, че предишните мисии на ООН са били прекалено свързани с разузнаването и Западните страни.

"Ако ме попитат, как мога да съм абсолютно сигурен, че в екипа няма шпиони, отговорът е, че не мога да съм сигурен. Нито КГБ, нито ЦРУ могат да са напълно сигурни. Ако установя, че някой работи за чужди интереси, ще го помоля да си иде", каза Ханс Бликс. 

Бликс предупреди, че всеки опит на иракските власти да възпрепятстват или забавят работата на инспекторите, ще се приема много сериозно. Ханс Бликс пристига в понеделник в Ирак, а първите оръжейни проверки ще бъдат на 27 декември.

 Междувременно бившият американски президент Джими Картър - носител на Нобеловата награда за мир тази година, нарече американската външна политика арогантна. Според него би било добре, ако Съединените щати първо унищожат собствените си оръжия за масово поразяване. Съществува усещането, че Съединените щати са станали твърде арогантни, прекалено доминиращи, себични, горди от благоденствието си, казва 78-годишният Джими Картър.