Нови ценни находки - шест статуи и два релефа, са открити в храма на Кибела в Балчик, съобщиха от общината.

Сред разкритите артефакти са четири статуи на Великата майка на боговете, една на Афродита и една на Дионис, повечето от които са мраморни и са много красиви, уточни за БТА зам.-ръководителят на археологическия екип Радостина Енчева.

Варовикова статуя, която вероятно е местно производство, изобразява богинята седнала. Разкрита е мраморна глава на Кибела със запазен червен цвят, както са украсявали статуите в античността. При днешните разкопки са открити и релеф на Тракийския бог-конник и релеф на три танцуващи нимфи. Намерена е и варовикова плоча с релефно изображение на лъв.

Археологическите проучвания на храма започнаха на 23 април 2007 година при изкопни работи за строеж на хотел в крайбрежната зона на Балчик, припомнят от екипа.

Античната сграда засега е единственият открит храм на Кибела в Източните Балкани и е най-добре запазеният елинистичен храм в България. Сградата най-вероятно е построена в периода 280-260 г. пр. Христа. Откритите находки - монети, керамика, надписи, свидетелстват, че храмът е функционирал без прекъсване до края на IV век след Христа или повече от 700 години, отбелязват от археологическия екип с ръководител Игор Лазаренко.

През миналата година в храма са открити над десет цели или полузапазени мраморни статуи, повечето от които изобразяват Великата майка на боговете. Част от разкритите над двайсет надписа - почти всички на гръцки език, се отнасят към елинистическата епоха, а други - към римския период. Най-много
са т. нар. посветителски надписи, поставени върху архитектурни детайли, пейки, олтари, допълват археолозите.

Мраморната пластика и надписите - по брой и разнообразие, са най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Кибела, откривани досега в храм на богинята, отбелязват от археологическия екип.