С "всичко е възможно" той отговори може ли коалицията да остане без царистите, а БСП и ДПС да търсят подкрепа от независими депутати и от БНС. Такъв въпрос обаче не бил коментиран. Заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев обяви, че не е чул да гласят кабинет без жълтите.

"Случаят "Петков" е вече история", лаконичен е президентът Георги Първанов в интервю за "Стандарт". По думите му "Най-важно е да не се допусне стесняване на тройната коалиция. Дори напротив - ако може да се обявят конкретни политики, в името на които коалицията да приобщи и други". Според него трябва да се възстанови доверието вътре в коалицията. Партньорите се познават при изпитания като вот на недоверие и приемане на бюджет, заяви още Първанов. Ако коалицията се пропука в тези случаи, няма никакво значение дали тя ще е единна по дребните неща, заключи президетът. Той отново апелира за повече експерти в кабинета.

"Пълно е с кръстоносци, които никога не са вървели паш", е заглавие на интервю в "Класа" с Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси. Според нея: "Предсрочни избори сега ще са абсолютна гаранция, че нищо няма да се промени. Няма да се промени изборното законодателство. Няма да се промени законът за финансирането на партиите. Властите и институциите изведнъж ще зарежат оперативната си работа и ще влязат в кампания. Всички очаквани произнасяния за това кой по кой от скандалите е засегнат, виновен, невинен ще отидат за друго влеме. Президентът, който също е под атаката на опозицията, ще трябва да назначи служебно правителство. От всички страни се изказват умни и знаещи хора, правят дисекция на ситуацията. Сякаш са слезли от картина и никога не са участвали във вземането на решения. Пълно е с кръстоносци, които никога не са вървели пеш."

"Сидеров търси помирение с Доган", пише на първа страница "Сега". Лидерът на "Атака" Волен Сидеров покани Ахмед Доган на кръгла маса, която да изработи нов модел за управление на България. От няколко седмици лидерът на националистите лансира идеята си за национално съгласие около важните за страната реформи, с които да се ангажират всички политически партии. Вчера, когато "Атака" отпразнува 3 години от създаването си, Сидеров напарави помирителна крачка към ДПС. Запитан дали би поканил и Доган на кръглата маса, той отвърна: "Защо не? Доган е реален фактор и нека да застане в директен спор, в който участват и останалите партии". Все пак отбеляза, че България няма нужда от формация на верска, етническа основа.

"В името на властта", коментира "Сега". Авторът посочва, че поне 50-60 имена се спрягат само за министри, след като се заговори за ремонт на кабинета. Сложете около тях по още десетина за заместници, още толкова много за областни управители и прочее администрация. Изобщо държавата не спи и няма да спи още няколко седмици, защото стотици гладни партийни партизани и хрантутници чакат промените в кабинета. Това е последно раздаване за мандат, защото не се знае дали тройката пак някога
ще се коалира и дали част от партиите изобщо ще дойдат някога отново на власт.

"Ще възкръсне ли държавата по Великден", е анализът в "24 часа". Според Велислава Дърева, за да възкръсне даржавата по Великден, е необходимо премиерът да прекара демаркационна линия между политиката и мафията. Най-напред обаче Станишев трябва да тегли тази линия през собствената си партия и да среже порочните връзки. За да е ясно кой къде стои, кой има моралното право да говори от името на БСП и кой трябва да млъкне от свое име.
* * *

"Да убиеш партия", е анализът в "Монитор". Според проф. Михаил Константинов тъжната истина е, че партия се убива с малка поправка в закона. В това се убедиха в нощта след евроизборите през май 2007 г. останките от мощната някога традиционна десница в лицето на СДС и ДСБ. Тогава тези партии проспаха фатална добавка в закона за избиране на евродепутати. А именно, че в разпределението на мандатите участват само партиите, получили поне 1/18 от действителните гласове, което отговаря на бариерата от 5,58%. И вместо да получат два евромандата, тези две партии получиха две нули.
* * *
"Опрощават кредити на студенти за второ дете", информира "24 часа". Държавата ще покрива банковите заеми на студентите, които до 5 години след като завършат имат второ дете. Това съобщиха вчера премиерът Сергей Станишев и просветният министър Даниел Вълчев, след като правителството одобри проектозакон за кредитиране на студенти и докторанти с държавна финансова подкрепа. По думите на министър – предеседателя документът ще бъде одобрен в спешен порядък и от парламента, за да може още за следващата учебна година да бъдат отпуснати първите заеми. Според закона за заемите няма да се изискват обезпечения, лихвите ще са до 2 пункта над основния лихвен процент на БНБ и ще има година гратисен период след датата на държавния изпит за погасяването на дълга, като връщането му може да продължи до 10 години.
* * *

"Жан ни дамгоса за още 10 години", е коментарът в "Стандарт" на Иван Нейков, бивш социален министър в кабинета на СДС. Според него България поне още 10 години ще носи последиците от хиперинфлацията, която ни докара правителството на Жан Виденов. Нейков не споделя мнението, че натискът за по-високи заплати и доходи има инфлационно влияние. По-скоро това е естествен процес на приближаване на цените към европейските. Ако искаме следващото правителство да посрещне това естествено увеличаване на цените, трябва да има нова политика по доходите. Тя да се базира на нова квалификация на работещите. Ангажиментът на държавата трябва да бъде не административно да вдига заплатите, а да хвърля усилия за повишаване на квалификацията на работната сила.