Петков увери, че лично е взел решението и то не е проява на слабост и не е поддаване на натиск, в чиято основа са "клеветата, клюката и интригата". "Това е израз, и то достатъчно ясен и категоричен, на стремеж за повече държава и държавност, за укрепване на държавността и нейните институции", обясни той. Три причини накарали министъра да даде оставка, стана ясно от изявлението му. Първата била свързана със стремежа да има повече държава, подчинена на интересите на българските граждани. Той призна, че носел отговорност за определени кадрови решения в МВР, с които подвел държавното ръководство. На второ място Петков посочи, че МВР имало нужда от стабилност и спокойствие. Като трета причина той изтъкна непочтителните внушения, които се правели към БСП напоследък. "Не предадох никого от системата, в живота си не съм предавал нито човек, нито кауза. За съжаление сигурно има немалко случаи, в които съм бил предаван", заяви министърът в оставка.

"Тежи ми от клеветите, удрят и децата ми", казва в интервю за "24 часа" Румен Петков. "Чувствам се оклеветен. Разбира се, че не ми е безразлично, че тези клевети имат висока степен на чуваемост. В обществото е създадена среда, в която една лъжа е лесно възприемана, и тази агресия не позволява исканите дълбоки и сериозни реформи."   

"Защо Станишев прие оставката на Петков", анализира "24 часа". Отговорите: Защото страната не можеше да живее повече със съмнението, че ръководството на МВР покровителства контрабанда или пък има контакти с подозрителни лица. И още - идеята Петков да пише доклад за състоянието на МВР не се оказа успешна. Тя спечели малко влеме за правителството, но нищо повече. А интерпретацията на премиера и президента за "оздравителния" ефект от скандала не беше приета добре нито в страната, нито в чужбина. Заваляха предупреждения от ЕК, а американският посланик на дипломатически език заговори за "структурен проблем", което всъщност означаваше "сменете Петков". В допълнение на това не проработи и тезата за опозиционен заговор за очерняне на правителството. Започна да става неудобно и твърдението, че Петков е от ключова важност за БСП. Не ставаше ясно защо цялата държава трябва да става заложник на неразбираеми вътрешно-партийни интереси. И накрая, странта макар и с тревожно закъснение, трябваше да осъзнае, че има премиер. Управлението е коалиционно, но все пак властта е съсредоточена в премиера, както и отговорността за нея.

"Всички приветстваха оставката на Р. Петков", акцентира на първа страница "Сега". Коалиционните партньори приветстваха оставката на вътрешния министър. Лидерът на ДПС Ахмед Доган я оцени кота достойна и посочи, че така се ускорява самият ремонт на кабинета. "Но оставката му не решава проблемите в МВР", отбеляза Доган. "Оставката е логическа развръзка на една ситуация, която възникна през последните седмици и кулминира по време на разискванията по внесения вот на недоверие към кабинета", коментира говорителят на НДСВ Станимир Илчев. Той предупреди, че следващият вътрешен министър ще наследи една напрегната и дезорганизирана система за сигурност. "Това е решение на Станишев и малкия кръг хора, на които той има доверие. Ако зависеше от Петков, той никога нямаше да подаде оставка", заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Според лидера на СДС Пламен Юруков оставката е естествено следствие от действията, предприети от ЕС, опозицията, медиите и обществото. "Оставката на вътрешния министър дава възможност на премиера да започне успешна реформа в МВР", смята Николай Свинаров от БНД. Позицията на "Атака": оставката на Петков трябва да бъде последвана от неговото задържане и разследване за връзки с криминалния свят.
*   *   *

"Приятелският огън" на НДСВ улучи десетката", коментира "Сега". Коалицията стана жертва на последната ширеща се политическа мода - "приятелски огън". Този път ударът дойде от проповедника на "коалиционната култура" и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Силата му бе прецизно изчислена - хем да се покаже несъгласие с толерирането на Румен Петков, хем кабинетът да не падне. Благодарение на този жест царистите героизираха образа си и със сигурност спечелиха някой и друг симпатизант повече.
*    *   *

"Дончева: Само без ГЕРБ приключваме с мутрите", пише "24 часа". Приключването на мутренския период изключва влизането на ГЕРБ във властта, каза в изявление Татяна Дончева. Социалистката добави, че хората, които днес са в МВР, които вчера са били в МВР и които искат да дойдат в МВР утре през партията на Бойко Борисов, са една и съща компания, свързана с част от сенчестия бизнес. Тя припомни, че той беше заложен в началото на 90-те години и доведе до реална възможност групировките да бъдат почти легализирани и да вземат ключови части от българския бизнес - пътното строителство, телекома, летищата и петролния и нефтения бизнес.
*    *   *

"Курбан за оцеляване", е коментарът в "Стандарт". Оставката запази коалицията, а ремонтът на кабинета ще му осигури цял мандат, е изводът на Васил Тончев от Агенция Сова Харис. Същевременно дебатите около вота катализираха процесите в политическото пространство. Все по-ясни са индикациите, че НДСВ може да влезе в предизборен либерален алианс с ДПС. Интересен феномен е ЛИДЕР, който готви коалиция с ВМРО, със земеделски и евентуално социалдемократически формации. Хората винаги са готови да подкрепят нещо ново, така че подобна коалиция има големи шансове да влезе в следващия парламент. Това ще бъде добре, защото и следващото правителство ще бъде коалиционно, най-вероятно около ГЕРБ, който си остава в момента безспорен лидер в електоралните нагласи.
*   *   *

"Софиянски свири сбор за дясна коалиция", съобщава "Монитор". ССД подава ръка за формиране на дясна коалиция, която да се яви на предстоящите парламентарни избори през 2009 г. Това обясни вчера Стефан Софиянски, който отново бе избран за председател на партията. Той уточни, че от ССД разчитат най-вече на СДС, който да бъде основно ядро в един такъв съюз. Лидерът на СДС Пламен Юруков пък обясни, че трябва да се намери подходяща форма, под която десните да се явят на парламентарните избори. "Рано е да се мисли за това, но по принцип СДС не сме привърженици на коалициите. Предпочитаме да се явим обединени, но като една партия", каза пред вестника Юруков.
*   *   *

"Цена от 250 млн. евро за "Булгартабак" е непосилна", смята Лидия Шулева, депутат от БНД и бивш вицепремиер. В интервю за "Класа" тя подчертава, че всички сигнали, които се дават по повод евентуалната приватизация на "Булгартабак", са толкова противоречиви, че изводите, които се налагат, са доста тревожни. Имаше анонс за продажбата на фабриките в Стара Загора и Пловдив. Представен пред обществото той звучи така: Уволняват се всички работници и им се плащат сериозни обезщетения. Така две предприятия, които нямат работници, нямат марки, но имат лиценз, машини и съоръжения, се предлагат за продажба. Целта е бъдещият инвеститор да се освободи от ангажиментите. А продажбата с лиценз означава, че компания, която има собствени марки, би могла да започне производство. Купувачът ще плати символична цена за това предприятие и ще получи дял от монопола на производителя, обяснява Шулева.