Четвърти ден хиляди онкоболни от цялата страна са лишени от лъчелечение. bTV научи, че единственият модерен апарат за лъчетерапия - този в Националната онкоболница, е повреден. Все още не е ясно, кога ще бъдат подновени жизненоважните процедури.

Специалисти отстраниха повредената част на апарата. Новата е доставена от Германия и трябва да бъде монтирана до дни.

"Ние реагирахме веднага, като нашата цел беше, ако е възможно, да бъде продължено лечението на болните. За съжаление се оказа, че повредата е доста по-сериозна".

В отделението се надяват, че лъчетерапията ще бъде възстановена от началото на следващата седмица.

"Успокоили сме болните, разговаряли сме поименно с всеки от тях", каза за bTV директорът на онкоболницата доц. Троянова. Но отказа да коментира пред камера кризата с лъчелечението.
Стресът сред лекари и болни е голям, не би трябвало да се допуска прекъсване на терапията, е мнението на лекуващите.

"Винаги се обсъжда на наши конгреси прекъсването по Коледните и Великденските празници. Нека болните да ни извинят и да го приемат като такова прекъсване”, уточни доц. д-р Веселина Първанова.

- А по Великден ще прекъсвате ли отново?

- Трябва да го обсъдим този въпрос да не прекъсваме по великденските празници", заяви Първанова.

В края на миналата година bTV излъчи репортаж за единствения у нас апарат за предпазващо здравите органи облъчване. Заради радиацията и почти непрекъснатата употреба той често дава дефекти. А ежедневно тук се облъчват над 100 онкоболни.

"В света, за да не е фатално прекъсването за болния, винаги ускорителите трябва да бъдат по 2, близнаци, за да могат пациентите автоматично да се прехвърлят на другия апарат".
 
Онкоболницата е в процес на купуване на втората скъпа машина, но монтирането й ще отнеме около година.

Междувременно през 2008-ма държавата отдели рекордна сума за онколечение - 120 милиона лева. Лъчетерапията, обаче по традиция, получава трохи от бюджета, твърдят специалистите. Апаратите издъхват, а клиничната пътека за облъчване на онкоболни остава едва 500 лева.