СДС предлага в България да бъде въведен фискален борд чрез промени в Закона за устройството на държавния бюджет и в конституцията. Това каза председателят на партията Мартин Димитров след заседание на Националния изпълнителен съвет.

СДС вече са подготвили предложение за промяна на Закона за устройството на държавния бюджет, с която предлагат въвеждането на правила за фискална стабилност.

От 2013 г. бюджетът на консолидирана база трябва да бъде балансиран или с излишък, искат от СДС. По изключение в ситуация на криза или природно бедствие с 2/3 от гласовете на всички народни представители може да се допусне дефицит до три процента, е записано в предложените промени.

Друго изменение засяга издаването на държавен дълг. Ако той е до един процент от брутния вътрешен продукт в рамките на една година, е необходимо одобрението на обикновено мнозинство в НС. Решението за издаване на такъв дълг над един процент от СДС предлагат да се взема от над 2/3 от всички депутати.

СДС предлагат такива правила да бъдат записани и в основния закон на държавата. Надяваме се останалите политически партии да подкрепят една такава промяна в Конституцията, каза Димитров и добави, че ще търсят политически консенсус за това.

Подобен фискален борд наскоро въведе Германия и първият положителен ефект от него е намаляването на лихвените проценти, уточни той. Друг положителен ефект, според него, е увеличаването на чуждестранните инвестиции, а като косвен ефект ще е нарастването на БВП.

Въвеждането на фискален борд ще е гаранция, че страната ни няма да бъде глобена от Европейската комисия заради свръхдефицит. Друг плюс на предложението е, че така ще се въведе по-строг парламентарен контрол над разходването на държавни средства, посочи Димитров.