От тази събота австрийците над 18-годишна възраст трябва да се ваксинират срещу COVID-19 или рискуват висока глоба. Това е безпрецедентна мярка в Европейския съюз.

Новото правило за ваксинацията, прието на 20 януари от парламента, беше подписана от президента Александър Ван дер Белен в петък. 

Правителството реши да продължи да прилага новия си по-строг подход въпреки критиките в страната.

„Никоя друга държава в Европа не ни следва по отношение на задължителните ваксини“, заяви австрийският политик Мануел Краутгартнер, който организира кампания срещу новото правило.

В съседна Германия подобен закон, подкрепян от новия канцлер социалдемократ Олаф Шолц, беше обсъден миналия месец в Бундестага, но все още не е постигнат напредък по неговото приемане поради разногласията между политическите сили.

Въпреки заплахата от подобна драстична мярка, процентът на ваксинираните в Австрия все още не е нараснал и е по-нисък от този във Франция и Испания.

Центровете за ваксинация във Виена остават сравнително спокойни.

"Далеч сме от достигане на максималния капацитет, нещата са в пълен застой", заяви преди няколко дни пред АФП Стефани Курцвайл от хуманитарната асоциация „Работнически самариански съюз“, която наблюдава един от тези центрове.

Понастоящем неваксинираните хора не могат да посещават ресторанти, спортни и културни обекти. Отсега нататък обаче те ще подлежат и на глоби.

Законът се прилага за всички пълнолетни жители с изключение на бременните жени, тези, които са се заразили с вируса през последните 180 дни, и хора, които не могат да се ваксинират по медицински причини.

Проверките ще започнат от средата на март, като санкциите ще варират от 600 до 3600 евро. Те обаче ще бъдат отменени, ако глобеното лице се ваксинира в рамките на две седмици.

Новата мярка засили разделението в австрийското общество. Според неотдавнашно проучване повече от 60% от австрийците подкрепят мярката, но голяма част от населението остава категорично против.

В продължение на няколко седмици след обявяването на новия закон десетки хиляди хора излязоха по улиците, за да протестират срещу това, което смятат за радикална и драконовска политика.

Критиците поставят под въпрос необходимостта от принуда, като се има предвид далеч по-лекият характер на варианта „Омикрон“.

Консервативният канцлер Карл Нехамер, който управлява страната заедно със Зелените, обяви по същото време и облекчаване на въведените по-рано COVID ограничения.

Но за министъра на здравеопазването Волфганг Мюкщайн задължителната ваксинация има за цел както да предпази страната от нови вълни, така и да се бори с новите варианти.

Ваксинационните пропуски вече са реалност във все повече държави за определени професии или дейности.

В Еквадор тя е задължителна, включително за деца над петгодишна възраст, което е първият случай в света.

 

Преди това две авторитарни държави в Централна Азия - Таджикистан и Туркменистан, въведоха задължителна ваксинация, както и Индонезия, въпреки че по-малко от половината население е реално ваксинирано.