Официално наистина се говори за „добра новина” във Брюксел след вота във Великобритания и победата на Борис Джонсън заради надеждата, че британският парламент бързо ще приеме споразумението.

Предстоят трудни преговори за бъдещите търговски отношения с Обединеното кралство, заявиха редица европейски лидери в края на последния Съвет за тази година. Дипломацията и етикетът го налагат. 

Брюксел поздравява Джонсън. Но не видях радост от така наречената „добра новина”, а по-скоро въздържани реакции.

"Искам да поздравя премиера на Великобритания Борис Джонсън с тази победа. Очакваме възможно най-скоро гласуване в британския парламент по споразумението за брекзит. Важно е да имаме яснота възможно най-скоро”, Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Формулата, според Брюксел, е равнопоставеност – без мита и без дъмпинг. Ще се преговаря за рекорден срок  от 11 месеца, тъй като британският премиер Борис Джонсън изключва да иска продължаване на периода.

„От името на Комисията мога да докладвам, че всички сме готови, както и да се развият събитията. Имаме вътрешните структури. Готови сме да преговаряме, ако и по каквото се наложи. Важно е да получим мандат от Съвета за следващите стъпки”, коментира Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

„Поздравления за Борис Джонсън за убедителната му изборна победа, тя е очевидна. Сега вече можем да започнем преговори за свободен обмен между ЕС и Обединеното кралство, които ще бъдат доста сложни”, каза германският канцлер Ангела Меркел.

„Това, което отстоявам и е вкарано и от Комисията, и Финландското председателство към момента след срещите ми с техния премиер, е, че България, въпреки че Беликобритания няма да внася вноска, вече е сигурно след изборите вчера, няма да загуби пари”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Премиерът коментира и горещата тема от миналата нощ, която разединява Европа - климатични промени и европейската амбиция за климатична неутралност до 2050 г.

Според него е постигнат голям успех с решението да се даде свобода на всяка страна сама да избира енергийния си микс. Това ни дава възможност плавно за затваряме въглищните централи, а най-подходящото гориво за заместил ще е газ, коментира той.

Затова и трябва да гарантираме газовите доставки.