Много по-меко се изказват всички лидери по отношение на Турция и осъзнават ключовата ѝ роля в региона, като санкциите по отношение на оръжейните ѝ сделки и на спорните ѝ опити да търси газ в Средиземно море вече въобще не са на дневен ред. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Той се похвали с „нула нелегална миграция на нашата граница” благодарение на споразумението между Анкара и ЕС, като отбеляза още, че „всички отчитат, че е на много важно геостратегическо място” и е „основен играч в Сирия”. Турция е в изключително обтегнати отношения с Гърция и Кипър заради плановете си да работи с Либия за съвместни сондажи във води с не напълно изяснена териториална принадлежност. Някои експерти се опасяват, че напрежението може да ескалира до открит конфликт в рамките на НАТО.

Мнението на Борисов: „На колегите в Гърция и Кипър казах да намерят инструмент и да се оправят сами – подкрепяме ги всякак, но Турция играе много важна роля в региона”.

Той за пореден път нападна тези западни политици, които призовават за по-твърда позиция спрямо Турция именно заради газовия конфликт: „Спирането на „Южен поток” не направи ли Турция основен разпределител? Не вкарахте ли Турция в играта?”.

Според него транзитът на газ през Украйна няма да спре: „Зависимите от продажбата на газ са компаниите, които произвеждат газ. Как ще го спрат? Ще се откажат от тези близо 5 млрд. евро? Няма да се откажат, виждате, че обратното е в сила – все повече компании искат да доставят!”.

По думите му работата по диверсификацията на газовите източници е нужна, за да може централите на въглища да излязат от енергийния микс.

Тук също има много още детайли, много още компоненти, които трябва да се имат предвид. Защото се оказва, че много от държавите, които най-много натискат и това са богатите държави за зелените сделки, са аутсорсвали своите вредни производства в Китай, Виетнам или други места. Тук идеята да се сложи данък на тези емисии, на вноса на подобни стоки, също не е без смисъл. Защото всъщност, ако произвеждаш нещо, което замърсява въздуха в Китай, Индия или която и да е държава, и след това си внасяш продукта, ти ни се преборил с проблемите в климата“, заяви още министър-председателят.