Президентът на Венецуела Николас Мадуро оцеля при опит за атентат с дронове, натоварени с експлозиви, обявиха властите в Каракас.

Това се случи по време на предавана по телевизията негова реч пред над 17 000 военни в центъра на столицата на Венецуела, която беше прекъсната. На последните кадри се виждаха войници, които нарушиха редиците и побягнаха.

Правителството съобщи, че президентът е невредим, но седем военни са ранени.

Пострадалите са кадети от националната гвардия. Инцидентът се случи на церемонията по повод 81-ата годишнина от създаването на гвардията.

По време на речта си Мадуро заяви, че "Часът на икономическото възстановяване е настъпил". Секунди по-късно той и съпругата му погледнаха нагоре, видимо стреснати. След това камерата показа как строените войници се разпръсват и побягват, преди сигналът да бъде прекъснат.

Няма ранени и сред членовете на правителството, намирали се редом с Мадуро.

Снимка: EPA

Мадуро обвини крайнодесни фракции в страната и колумбийския си колега Хуан Мануел Сантос, че са извършили опит за покушение срещу него, предаде Асошиейтед прес, цитирайки реч на президента по телевизията.

Снимка: EPA

"Това беше опит да бъда убит", заяви Мадуро в реч след инцидента, добавяйки, че събраните досега данни сочат за действия на крайната десница, работеща съвместно с колумбийци. Мадуро подчерта, че според него колумбийският президент Сантос, който често го критикува, също носи отговорност за случилото се.

Снимка: EPA

Високопоставен източник в колумбийското президентство определи като неоснователни обвиненията на венецуелския президент Николас Мадуро, че колумбийският му колега Хуан Мануел Сантос е замесен в атентат срещу него, предадоха Франс прес и ДПА.

"Това е неоснователно. Президентът е концентриран върху кръщенето на внучката си Селесте, а не върху свалянето на чужди правителства", заяви източникът, пожелал анонимност. Той не съобщи дали президентът Сантос планира да отговори лично на обвиненията.

Снимка: EPA

Полицията извърши арести във връзка с опита за покушение, добави венецуелският президент, без да съобщи подробности.

Държавният департамент на САЩ заяви, че проучва информацията за случилото се.

Междувременно неизвестна досега група, наричаща се "Войници в тениски" ("Soldiers in T-shirts"), заяви, че е опитала да извърши покушение срещу президента с два безпилотни летателни апарата, натоварени с експлозиви. Войници на правителството ги свалили, преди да го достигнат, се казва в туит, чиято достоверност не е проверена. "Не успяхме днес, но е въпрос на време", добавя предполагаемата групировка, хвалейки се, че е показала слабостта на властта.

(Използвани са материали на БТА)