Първата група от 900-те военнослужещи, които Нигерия ще включи в многонационалните сили на Африканския съюз (АС) за борба с ислямистите в Мали, ще пристигнат в Бамако в близките часове, съобщава АФП, като цитира изявление на говорителя на нигерийските въоръжени сили полковник Йерима.

„Президентът (на Нигерия) е одобрил разполагането на един батальон и в следващите 24 часа една рота ще се насочи натам”, заявява полковник Йерима, уточнявайки, че Нигерия възнамерява да изпрати общо 900 военнослужещи или с 300 повече от първоначално обявените.

Говорителят уточнява, че първата разположена рота ще се състои от 190 военнослужещи. Контингента на многонационалните сили на АС ще се състои от общо 3 300 войници, под командването на нигерийския генерал Шеху Усман Абдулкадир.

Към дивизията на АС собствени военнослужещи ще изпратят още Сенегал (500 души), Буркина Фасо (500 души), Того (500 души) Бенин (300 души )и Нигер (600 души).

Международните наблюдатели припомнят, че Нигерия, която е най-гъсто населената страна в Африка и на първо място по износ на петрол от Черния континент, разполага с най-сериозната армия от 15-те държави-членки на Икономическата общност на страните от Западна Африка (ЕКОВАС).

Междувременно Франция, която миналия петък лансира своята операция „Сервал”, за оказване на съдействие на малийската армия срещу настъплението на ислямистите от севера обяви, че ще утрои своето присъствие в Мали от актуалните 750 военнослужещи на 2 500.

Кореспонденти в Бамако съобщават за колона от над 40 френски бронирани превозни средства, която е пристигнала тази сутрин в малийската столица от Кот Д`Ивоар, където е разположена щаб-квартирата на френските сили за поддръжка в страната „Ликорн”.

В разгара на бойните действия в западно-африканската държава Върховният комисариат по въпросите на бежанците към ООН обяви, че по последни данни над 150 000 малийски бежанци са напуснали страната от началото на конфликта през март-април 2012. Други 250 000 души са били принудени да се изселят от районите на бойните действия и да потърсят дом в други части на Мали.

Сред съюзниците в НАТО Белгия обяви намеренията си да изпрати два транспортни самолета С-130 за нуждите на кампанията в Мали, докато Канада и Великобритания ще предоставят бронирани машини, а САЩ обещаха логистична и разузнавателна подкрепа.

Различни източници твърдят, че в резултат на френските бомбардировки ислямистите в северната част на Мали са се оттеглили от трите града, които окупираха през последните месеци – Томбукту, Кидал и Гао – и организираха контраофанзива вчера, в резултат на която превзеха ключовия град Диабали, който беше подложен на интензивен обстрел през нощта от ВВС на Франция.

Мавританският информационен портал „Алакбар” цитира изявление на говорителя на ислямистката групировка „Ансар Дине”, една от терористичните организации, които контролират северната част на Мали, че изтеглянето от градовете е било тактическо решение, за да се намалят загубите сред цивилното население.

Талибаните в Афганистан осъдиха френската военна намеса в Мали, предупреждавайки за „ужасяващи последствия”.

  • Иванов допуска обрати около съдебната реформа
  • Нова експлозия в малийския град Гао
  • Малийските ислямисти взривиха стратегически мост над река Нигер
  • ЕС ще участва активно в интервенцията в Мали
  • Операцията по освобождаването на заложниците в Алжир продължава
  • Граждани на 12 държави са заложници на ислямистите в Алжир
  • Над 40 западни граждани отвлечени в Алжир, в отговор на френската кампания в Мали
  • Френските спецчасти влязоха в първи сблъсък с ислямистите край град Диабали
  • Африкански войски влизат в Мали в най-близко време
  • Туарегите в Мали застават зад Франция срещу ислямистите