Френски и малийски сухопътни части започнаха тази сутрин придвижването си от столицата Бамако към окупираните от ислямистите северни части на страната, като се очаква в рамките на деня към тях да се присъедини и първият контингент на нигерийските въоръжени сили.

Бронирана колона и пехота на френската и малийската армии са се насочили към град Диабали, който свързаните с „Ал Кайда” въоръжени екстремисти превзеха по-рано тази седмица, след масирани бомбардировки на укрепленията им в северните части на Мали ги провокираха да предприемат контраофанзива.

АФП цитира източник от селището Нионо, разположено южно от Диабали, който потвърждава, че „няколко стотин френски и малийски войници” са напуснали временния си лагер и са се насочили към града, „с намерението да го превземат обратно”.

Рота от 100 френски военнослужещи е установила контрол над стратегически мост над река Нигер, отрязвайки пътя на ислямистите за настъпление на юг.

Адмирал Едуард Гийио, който командва операция "Сервал" (бел. ред. - на името на пустинната тигрова котка със същото име), е заявил пред радио "Европа 1", че очаква неговите войници да влязат в схватка с въоръжените ислямисти "в близките часове".

Около 14.15 часа българско време беше съобщено, че френските специални части са влезли в първи сблъсък с въоръжените екстремисти в района на град Диабали, който ислямистите превзеха при контраофанзивата си в понеделник. Операцията срещу Диабали се водеше лично от полевия командир на "Ал Кайда в ислямски Магреб", алжирецът Абу Зейд.

Към района вече са се насочили и военнослужещи от редовната армия на Франция и Мали.

По-рано министърът на отбраната на Франция Жан Ив льо Дриан потвърди информацията за придвижването на сухопътните части на север, като е призна, че разположените вече близо 800 военнослужещи в Мали срещат много по-ожесточена от очакваната съпротива от страна на ислямистите, който той преброи като „1 000 – 1 300 души”.

„По-трудно ни е на запад (бел. ред. - западното направление по разделителната линия север-юг), където срещаме най-закоравелите, най-фанатизираните и най-добре организираните групи. Операцията напредва, но трудно”, заяви министърът.

Френски бронирани машини започнаха във вторник вечерта да напускат Бамако в северно направление в две отделни колони. Към тях днес ще се присъединят и първите 190 нигерийски военнослужещи от общо 900-те, които Абуджа обеща да включи в мироопазващия контингент на Африканския съюз.

Нигерия, като първа регионална сила, ще командва многонационалната дивизия от 3 300 военнослужещи, към която свои части ще присъединят Бенин, Гана, Нигер, Сенегал, Буркина Фасо и Того.

Мали е фактически разделена на две от март 2012 г., когато свободните племена на туарегите и техните съюзници ислямистите се възползваха от военен преврат в Бамако, за да отцепят половината от страната.

Мнозина международни наблюдатели още тогава изказаха притесненията си, че северът на Мали, пустинна територия с големината на Франция, може да се превърне в ефективен плацдарм за международната терористична мрежа „Ал Кайда”, откъдето да лансира терористични нападения срещу Европа.

Франция на няколко пъти отказваше директната военна интервенция в бившата си колония, докато ислямистите не предприеха нова офанзива последните десет дни, нахлувайки на юг и превземайки ключови обекти за подстъпите към Бамако.

Откакто започна френската въздушна кампания в Мали на 11 януари, ислямистите напуснаха основните градове в севера, които държаха, включително тези, където последните месеци беше наложена сурова версия на шариата и десетки невинни бяха пребивани с камъни или осакатявани за най-различни престъпления.

Въпреки това наблюдатели и анализатори предупреждават, че изтеглянето от позициите е тактически ход на ислямистите, които имат предимството да познават добре региона и да разполагат със съвременно въоръжение и техника, в голямата си част придобити от дезертьори от бившия режим на Муамар Кадафи в Либия.

АФП цитира свои източници от град Гао, според които при изтеглянето си ислямистите са унищожили цялата телекомуникационна инфраструктура, превръщайки в безполезни наземните и мобилните телефони.

Върховният комисариат за бежанците на ООН съобщи вчера, че от началото на конфликта в Мали, страната са напуснали 145 000 души, а други 230 000 са били принудени да напуснат домовете си заради конфликта.

Френският президент Франсоа Оланд се намира на обиколка в Близкия Изток, в резултат на която получи уверения за директна подкрепа от Мавритания, Обединените арабски емирства и Чад. Междувременно обаче Организацията за ислямско сътрудничество, на която Мали е член и Катар призоваха към диалог, вместо военна интервенция.

В самата Франция бяха разположени 700 военнослужещи около ключови административни и инфраструктурни обекти, като превантивна мярка срещу евентуални ответни нападения от страна на екстремистите.

Малийските ислямисти заплашиха Франция след първите въздушни удари, че е „отворила портите на ада” и призоваха всички екстремистки организации да отвърнат с нападения на френска земя.

  • Иванов допуска обрати около съдебната реформа
  • Нова експлозия в малийския град Гао
  • Малийските ислямисти взривиха стратегически мост над река Нигер
  • ЕС ще участва активно в интервенцията в Мали
  • Операцията по освобождаването на заложниците в Алжир продължава
  • Граждани на 12 държави са заложници на ислямистите в Алжир
  • Над 40 западни граждани отвлечени в Алжир, в отговор на френската кампания в Мали
  • Нигерия насочва 900 военнослужещи към Мали; Франция утроява контингента си
  • Африкански войски влизат в Мали в най-близко време
  • Туарегите в Мали застават зад Франция срещу ислямистите