Операцията по освобождаването на заложниците в Алжир продължава вече над две денонощия.

Алжирските сили за сигурност са установили контрол само върху част от територията на газовия комплекс в югоизточната част на страната, който преди два дни бе окупиран от терористи, съобщи официалната алжирска агенция.

Там се намираха по-голямата част от заложниците. Производствените помещения все още са обкръжени от военните.

Източници в алжирската служба за сигурност съобщиха, че в хода на контратерористичната операция са загинали 30 заложници, сред които седем чужденци. Сред тях са осем алжирци, двама японци, двама британци и един французин. Националността на останалите загинали все още се установява.

Най-малко 11 ислямисти, включително и техният лидер, са били ликвидирани.

По-късно стана ясно, че няма сведения и за още двама французи, за които се предполага, че са били сред заложниците, взети от ислямистите.

Драмата започна в сряда, когато въоръжени мъже, представящи се като членове на групировката "Кървавия батальон", атакуваха газов комплекс в Ин Аменас, и отвлякоха 41 чуждестренни работници. Искането на похитителите беше Франция да прекрати военната операция в съседно Мали.

Филипинското правителство заяви, че над 20 жители на страната са сред чужденците, които бяха заложници на ислямистите в Алжир, съобщи говорител на външното министерство, цитиран от АФП.

Раул Ернандес допълни, че един филипинец и един японец са успели да се спасят от района преди силите на Алжир да започнат спасителната операция, при което филипински гражданин е получил лека контузия. „В момента той е на път за алжирската столица, където ще получи медицинска помощ”, поясни Ернандес.

В същото време премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че страната ще трябва да се подготви за още лоши новини около заложническата криза. Камерън отложи речта си, която трябваше да изнесе в Холандия и остава в Лондон, пише вестник „Ивнинг стандарт”. До момента се знае, че един британски гражданин е загинал, а още няколко са взети за заложници.

Японският премиер Шиндзо Абе пък отмени част от посещенеито си в югоизточна Азия и смята да се върне в родината си, съобщиха от японското правителство, цитирани от Ройтерс.

„Действията на алжирските сили са непростими”, заяви говорителят Йошихиде Суга и допълни, че Япония не е знаела по-рано, че такава операция ще бъде проведена. Има данни за загинали трима японци, но не се знае положението на други 14, допълни той.

Преди дни ислямисти отвлякоха 41 души при нападение над газово находище в Алжир. Вчера следобед бяха убито 30 души от заложниците, държани от в газов комплекс, а 15 похитители са били ликвидрани.

  • Иванов допуска обрати около съдебната реформа
  • Нова експлозия в малийския град Гао
  • Малийските ислямисти взривиха стратегически мост над река Нигер
  • ЕС ще участва активно в интервенцията в Мали
  • Граждани на 12 държави са заложници на ислямистите в Алжир
  • Над 40 западни граждани отвлечени в Алжир, в отговор на френската кампания в Мали
  • Френските спецчасти влязоха в първи сблъсък с ислямистите край град Диабали
  • Нигерия насочва 900 военнослужещи към Мали; Франция утроява контингента си
  • Африкански войски влизат в Мали в най-близко време
  • Туарегите в Мали застават зад Франция срещу ислямистите