Възможни са обрати по постигнатия от политиците консенсус за промени в Конституцията, защото те все още не са факт. Това коментира министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю за БНР.

„Няма промяна – аз съм с оставка в джоба си”, подчерта той, след като му беше напомнено, че преди дни обеща да се оттегли, но чак след като реформата стане факт. 

Той припомни, че само част от неговата идея е приета от депутатите, а именно промените във Висшия съдебен съвет, което обаче е изрично изискване на Европейската комисия.

„Очакваме произнасяне на Венецианската комисия, която ще приложи едни много ясни международни стандарти, а това също ще се отрази на средата, в която Конституционният съд ще трябва да взема решения”, коментира Иванов във връзка с решението да се сезира КС за допустимостта на текстовете между двете четения в пленарна зала.

„Когато оценяваме конституционните промени, винаги трябва да гледаме на тях само като на "блата на тортата" или основата на къщата, но така или иначе, те са само част от конструкцията, която трябва да изградим, за да постигнем препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС така, че следващият да заслужава доверие.”, посочи Христо Иванов.

Той припомни, че много преди въпроса за избора на парламентарната квота в кадровия орган, предстои не по-малко важното избиране на нови членове на неговия инспекторат.