Свободните племена на туарегите в Мали заявиха готовността си да застанат на страната на Франция в конфликта с ислямистките формирования, които през лятото узурпираха властта от номадите в северната част на територията на западно-африканската държава, съобщава АФП.

„Готови сме да помогнем в борбата срещу тероризма”, е заявил пред агенцията Муса Аг Асарид, представител на Националното движение на освобождение на Азауад, които бяха основен двигател на бунта срещу властите в Бамако, започнал през 2011 г. и довел до установяването на ислямистки режим в северната част на Мали.

Международните наблюдатели припомнят, че в началото на 2012 г. към бунта на туарегите в Мали се присъединиха стотици въоръжени ислямисти, в по-голямата си част бивши лоялни на Муамар Кадафи бегълци от Либия.

В резултат на нестабилната ситуация в Бамако, туарегите провъзгласиха създаването на Независимата държава Азауад (бел. ред. - традиционното наименование на езика на берберите на региона в Западна Сахара, който обхваща част от териториите на Мали, Либия, Алжир и Мавритания). Франция отказа да признае правото на пустинните племена за самоопределяне.

След като през лятото ислямистите обявиха, че въвеждат ислямския закон шариат, на територията на Азауд, туарегите влязоха в директен сблъсък с тях, но бяха изтласкани обратно към пустинните си територии.

По-рано днес бе съобщено, че въоръжените ислямски екстремисти в Мали са предприели офанзива и превзели град Диабали, разположен северно от столицата Бамако, в контролираната от правителство част от страната.

Министърът на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан потвърди пред АФП, че „ситуацията на запад остава трудна” (бел. ред. - западната част на разделителната линия между северната част на Мали, контролирана от ислямистите и южната, под контрола на Бамако).

Въоръжените ислямски екстремисти са се оттеглили от източното направление, за да се концентрират върху западното, уточни френският военен министър, като потвърди, че Диабали е под контрола на ислямистите.

Град Диабали, разположен на около 400 км северно от столицата на Мали, е ключова военна база за подстъпите към контролираната от Бамако южна част от страната.

  • Иванов допуска обрати около съдебната реформа
  • Нова експлозия в малийския град Гао
  • Малийските ислямисти взривиха стратегически мост над река Нигер
  • ЕС ще участва активно в интервенцията в Мали
  • Операцията по освобождаването на заложниците в Алжир продължава
  • Граждани на 12 държави са заложници на ислямистите в Алжир
  • Над 40 западни граждани отвлечени в Алжир, в отговор на френската кампания в Мали
  • Френските спецчасти влязоха в първи сблъсък с ислямистите край град Диабали
  • Нигерия насочва 900 военнослужещи към Мали; Франция утроява контингента си
  • Африкански войски влизат в Мали в най-близко време