Малийските ислямисти са взривили стратегически мост над река Нигер, в близост до границата с едноименната страна, отрязвайки пътя за настъпление към бастиона на екстремистите в северната част на Мали, град Гао, съобщава АФП, като цитира малийският министър на транспорта Абду Майга.

„Ислямистите взривиха моста Тасига. Никой не може да премине границата с Нигер или да достигне до Гао”, разказва министърът. Информацията е била потвърдена от източници от сигурността в съседен Нигер.

„От сутринта достъпът до Гао е напълно отрязан, след като ислямистите взривиха с динамит моста Тасига. Никой вече не може да премине”, уточнява нигерския източник.

Тасига е малийски град, разположен на около 60 км от границата с Нигер, но разрушаването на моста идва в момент, в който 2 000 чадски и 500 нигерски военнослужещи се готвеха да започнат настъплението си към източната част на Мали от Нигер, за да открият нов фронт срещу ислямистите, които окупират малийския север от над 10 месеца.

Френски самолети бомбардират вече две седмици позициите на екстремистите, а сухопътната офанзива успя да ги изтласка от позициите заети в началото на годината.

От днес френски и малийски части патрулират съвместно в района на град Дуенца, в източната част на Мали, а през нощта авиацията нанесе няколко прецизни удара срещу бази на ислямистите около Гао и Асонго, при които са били унищожени запаси от гориво, муниции и бронирана техника.

Междувременно бе съобщено, че благодарение на  съвместната офанзва на двете армии е бил освободен град Хомбори, който се намира на основният път, който води към бастиона бастиона на ислямистите, Гао. Хомбори е разположен на около 200 западно от Гао.

Утре в столицата на Кот Д`Ивоар, Абиджан се очаква да се проведе първата среща на началник-щабовете на страните участници в одобрената от ООН международна военна мисия на страните от Икономическата общност на Западна Африка (ЕКОВАС).

Първоначално ООН разреши разполагането на 3 300 военнослужещи в Мали, под егидата на 15-те държави-членки на ЕКОВАС, а не-асоциирания член Чад обеща да добави допълнителни 2 000 военнослужещи към многонационалната мироопазваща дивизия.

Нигерия, като първа регионална сила, ще командва многонационалната дивизия от 3 300 военнослужещи, към която свои части ще присъединят Бенин, Гана, Нигер, Сенегал, Буркина Фасо и Того.

Мали е фактически разделена на две от март 2012 г., когато свободните племена на туарегите и техните съюзници ислямистите се възползваха от военен преврат в Бамако, за да отцепят половината от страната.

Откакто започна френската въздушна кампания в Мали на 11 януари, ислямистите напуснаха основните градове в севера, които държаха, включително тези, където последните месеци беше наложена сурова версия на шариата и десетки невинни бяха пребивани с камъни или осакатявани за най-различни престъпления.

  • Иванов допуска обрати около съдебната реформа
  • Нова експлозия в малийския град Гао
  • ЕС ще участва активно в интервенцията в Мали
  • Операцията по освобождаването на заложниците в Алжир продължава
  • Граждани на 12 държави са заложници на ислямистите в Алжир
  • Над 40 западни граждани отвлечени в Алжир, в отговор на френската кампания в Мали
  • Френските спецчасти влязоха в първи сблъсък с ислямистите край град Диабали
  • Нигерия насочва 900 военнослужещи към Мали; Франция утроява контингента си
  • Африкански войски влизат в Мали в най-близко време
  • Туарегите в Мали застават зад Франция срещу ислямистите