В най-близко време, до няколко дни или седмици, в Мали ще влязат африкански войски, за да освободят северната част на страната, която е под контрола на ислямисти. Това стана ясно след консултации на Съветът за сигурност на ООН.

Военната операция на Франция в Мали започна в петък миналата седмица по нареждане на президента Франсоа Оланд в отговор на молба за помощ, отправена от властите в Мали.

Днес той заяви в Абу Даби, че в операцията участват 750 френски военни и броят им ще продължи да расте, за да може след това да отстъпят място на африканските сили. Оланд съобщи още, че френската авиация тази нощ е нанесла "нови удари, които са постигнали целите си" в Мали.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун снощи подкрепи стремежа на страните членки на организацията да помогнат на Мали в борбата с екстремистите. Той изрази надежда, че подкрепата на международните партньори ще помогне да се ликвидира ислямистката заплаха.

През март миналата година северната част на Мали се озова в ръцете на ислямисти след военен преврат, предизвикан от въстание на туареги, които завладяха Севера и разделиха на две африканската държава, припомня Ройтерс.

През декември Съветът за сигурност единодушно прие резолюция 2085, която разрешава по принцип военна интервенция, но поставя определени условия за подготовка на такава операция. Документът обаче позволява на членовете на ООН да оказват "координирана помощ", за да се помогне за възстановяване на централната власт на цялата територия на Мали.

Френският посланик обясни, че Париж действа в изпълнение на член 51 от Устава на ООН, който засяга правото на страните членки на колективна и индивидуална самоотбрана. Сега Франция иска да се ускори предвиденото в резолюцията разполагане на африкански войски в Мали.

Властите в Париж обещаха, че няма да водят дълга война срещу ислямистите, а смятат да приключат кампанията за няколко седмици. От Международният комитет на Червения кръст обаче предупредиха за назряваща хуманитарна криза в седмата по големина държава в Африка.

Очаква се днес началниците на отбраната на няколко страни от Западна Африка да одобрят планове за ускорено разполагане на африкански части в Мали.
 

  • Иванов допуска обрати около съдебната реформа
  • Нова експлозия в малийския град Гао
  • Малийските ислямисти взривиха стратегически мост над река Нигер
  • ЕС ще участва активно в интервенцията в Мали
  • Операцията по освобождаването на заложниците в Алжир продължава
  • Граждани на 12 държави са заложници на ислямистите в Алжир
  • Над 40 западни граждани отвлечени в Алжир, в отговор на френската кампания в Мали
  • Френските спецчасти влязоха в първи сблъсък с ислямистите край град Диабали
  • Нигерия насочва 900 военнослужещи към Мали; Франция утроява контингента си
  • Туарегите в Мали застават зад Франция срещу ислямистите