Граждани на 12 държави са държани за заложници от ислямистите в газовия комплекс Аин Аменас в югоизточната част на Алжир, като похитителите им поставиха условия на алжирската армия да се изтегли от района, за да могат да започнат преговори за освобождаването на похитените.

Това съобщава катарският информационен канал „Ал Джазира”, като цитира изявление на говорител на нападателите, който се е свързал с телевизията по телефона, от мястото на заложническата драма.

„Настояваме алжирската армия да се оттегли от района, за да позволи започването на преговори”, заявява пред телевизията мъжът, представил се като Абу ал-Бараа. Той също така е призовал за освобождаването на ислямски екстремисти и размяната им срещу заложниците.

Терористът е разказал пред „Ал Джазира”, че през нощта алжирски снайперисти са открили огън срещу комплекса, ранявайки един от похитените чуждестранни работници, който според Аб ал-Бараа е японски гражданин.

Похитителят е потвърдил по-ранната информация, че за заложници в комплекса Аин Аменас са държани „около” 41 чуждестранни граждани от няколко държави – Норвегия, Великобритания, Франция, САЩ, Филипините, Тайланд, Румъния, Ирландия, Южна Корея, Германия, Колумбия и Япония.

По телефона с телевизията са разговаряли и трима от заложниците, които се представили като британец, японец и ирландец и които повторили исканията на похитителите.

При нападението си срещу газовия комплекс Аин Аменас вчера, въоръжени ислямисти убиха двама души и взеха за заложници 41 чуждестранни граждани. В свое изявление те обявиха, че действията им са провокирани от подкрепата, оказвана от правителството на Алжир на френската военна кампания срещу ислямистите в Мали.

Заложническата драма продължава вече над 24 часа, като поради отдалечената локация, информациите за развоя на ситуацията остават противоречиви.

Практически нито една от световните или местни информационни агенции, не разполага с хора на място, а борави с официални изявления и комюникета от различни национални, корпоративни и полицейски източници.

По последни данни от района на Аин Аменас, ситуацията е спокойна. Френското радио "Европа 1" цитира директора на компанията "ЦИС Кетъринг", според когото 150 алжирски служители на неговата фирма са също задържани от похитителите в газовия комплекс. Той е разговарял с директора на местния филиал на компанията, който е потвърдил, че служителите са добре, а ситуацията остава непроменена.

Алжирската информационна агенция АПС разпространи по-късно съобщение, че 30 служители на комплекса Аин Аменас - всичките граждани на Алжир - са успели да избягат от терористите.

Агенцията цитира представители на местните власти като източник, без да уточнява подробности около обстоятелствата позволили на работниците да избягат.

Все още остава противоречива информацията и за точния брой на нападателите, които според различните източници са между 20 и 60 маскирани въоръжени мъже.

Частна алжирска телевизия съобщи по-късно, че 15 муждестранни заложници, сред които френска двойка, също са успели да избягат от похитителите си.

  • Иванов допуска обрати около съдебната реформа
  • Нова експлозия в малийския град Гао
  • Малийските ислямисти взривиха стратегически мост над река Нигер
  • ЕС ще участва активно в интервенцията в Мали
  • Операцията по освобождаването на заложниците в Алжир продължава
  • Над 40 западни граждани отвлечени в Алжир, в отговор на френската кампания в Мали
  • Френските спецчасти влязоха в първи сблъсък с ислямистите край град Диабали
  • Нигерия насочва 900 военнослужещи към Мали; Франция утроява контингента си
  • Африкански войски влизат в Мали в най-близко време
  • Туарегите в Мали застават зад Франция срещу ислямистите