Въоръжени екстремисти, които според някои източници са идвали от Мали, са нападнали петролен комплекс в югоизточната част на Алжир, собственост на британската компания „БП” и са похитили 41 западни работници, съобщи АФП, като цитира изявление на похитителите, направено пред мавритански медии.

"Четиридесет и един граждани на западни държави, сред които седем американеца, французи, британци и японци са взети за заложници", заявява говорител на ислямистите пред "Сахара Медия" и Мавританската новинарска агенция.

Източникът е добавил, че петима от отвлечените се намират на територията на петролния комплекс, а другите 36 са на друго място.

Агенция Ройтерс съобщи по-късно, че в района на петролния комплекс са държани за заложници над 400 работници, 41 от които са чуждестранни граждани, а обектът е обкръжен от алжирската армия.

Похитителите са отправили предуреждение, че ще екзекутират заложниците, ако армията направи опит да ги освободи със сила.

Въоръжените екстремисти, за които се предполага, че са около 60 на брой, са поискали освобождаването на 100 ислямиста, държани в алжирски затвори, за да освободят заложниците. Похитителите са настояли освободените ислямисти да бъдат насочени към северната част на Мали.

Норвегия потвърди, че най-малко 13 нейни грлаждани са замесени в инцидента в Аин Аменас.

Френската компания "ЦИС Кетъринг" съобщава, че 150 души от алжирският й персонал са задържани на територията на комплекса.

От своя страна мароканската информационна агенция АПС, цитирана от Би Би Си съобщава, че е възможно отвлечените заложници да не са повече от 20 души.

Първоначалната информация на агенция Ройтерс от тази сутрин съобщаваше за един французин и четирима японци, като след това беше променена на петима французи и един японец.

От централата на „БП” в Лондон потвърдиха по-късно пред „Скай Нюз” за нападението, уточнявайки, че проверяват информацията за отвлечени британски, норвежки и японски граждани от петролното находище Аин Аменас, в Алжир.

В течение на деня информациите за броят на похитените работници и техните националности продължи да е противоречива.

Депутат от парламента на Алжир потвърди пред АФП, че отвлечените са един френски и петима японски граждани. Тази информация беше потвърдена по-късно и от външното министерство на Франция, където е сформиран "кризисен щаб" във връзка с нападението в Алжир.

Според някои източници френски работник е бил убит при нападението, но тази информация не е потвърдена официално.

Външното министерство на Ирландия разпространи съобщение, че сред похитените работници има неин гражданин. Подобна информация беше публикувана и от пресата в Норвегия, където жена на работник от Аин Аменас е получила обаждане от съпруга си, който й е казал, че е отвлечен.

АФП съобщава, че при нападението срещу петролната платформа са били убити двама души, а шестима други са били ранени, като сред тях също има чуждестранни работници.

Алжирското вътрешно министерство внесе яснота около събитията в рамките на следобеда, уточнявайки, че въоръжени нападатели са щурмували автобус, който е превозвал работници към петролната платформа. След като убили двама и ранили шестима души, те се насочили към обекта, откъдето отвлекли непотвърден до този момент брой чуждестраннни работници.

С АФП по телефона се свързал неназован участник в нападението, който е заявил, че похитителите са идвали от северната част на Мали.

"Ние сме от "Ал Кайда" и идваме от севера на Мали. Членове сме на бригадата "Халед Абул Абас", водена от Мухтар Белмухтар", заявява похитителят, който не е уточнил конкретни искания.

Мухтар Белмухтар

Международните наблюдатели припомнят, че  Мухтар Белмухтар е емблематичният лидер на разклонението на междунароната мрежа "Ал Кайда" в северна Африка - т. нар. "Организация на Ал Кайда в ислямски Магреб" (АКИМ).

Щурмът срещу малийския град Диабали, който ислямистите превзеха в понеделник се водеше от друг известен полеви командир на АКИМ Абу Зейд.

Франция започна на 11 януари военна кампания за освобождаването на окупирания от ислямисти север на Мали, в резултат на което екстремистите обещаха да отговорят на ударите и призоваха всички техни симпатизанти да нападат френски обекти.

Осем френски граждани са държани за заложници от екстремистки групи в района на Западна Африка, припомнят международните наблюдатели.

  • Иванов допуска обрати около съдебната реформа
  • Нова експлозия в малийския град Гао
  • Малийските ислямисти взривиха стратегически мост над река Нигер
  • ЕС ще участва активно в интервенцията в Мали
  • Операцията по освобождаването на заложниците в Алжир продължава
  • Граждани на 12 държави са заложници на ислямистите в Алжир
  • Френските спецчасти влязоха в първи сблъсък с ислямистите край град Диабали
  • Нигерия насочва 900 военнослужещи към Мали; Франция утроява контингента си
  • Африкански войски влизат в Мали в най-близко време
  • Туарегите в Мали застават зад Франция срещу ислямистите