Ново дипломатическо напрежение се нагнети през последните дни между Австралия и Китай заради публикация в социалните мрежи, съобщават световните медии.

На 30 ноември говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян качи в официалния си профил в „Туитър“ фалшива снимка на австралийски войник, опрял нож до гърлото на афганистанско дете.

Изображението, което доведе до дипломатически скандал между Пекин и Канбера
Снимка: EPA

Изображението е графично създадено, а повод за публикуването му от страна на Чжао е излезлият на 19 ноември доклад, според който австралийски елитни войници са убили незаконно 39 цивилни в Афганистан в периода между 2009 и 2013 г.

Канбера в момента провежда разследване на действията на своите военни, но в понеделник премиерът Скот Морисън реагира остро на публикацията на Чжао Лицзян и поиска „отвратителната снимка" да бъде премахната, а Пекин да се извини.

Скот Морисън
Снимка: EPA

„Това е крайно възмутително и не може да бъде оправдано с нищо. Китайското правителство би трябвало да бъде крайно засрамено от тази публикация", е заявил австралийският премиер, цитиран от „Ройтерс“.

В отговор от китайското външно министерство заявиха, че публикуването на снимката от служителя му Чжао Лицзян е израз на народно „възмущение".

„Австралийското правителство трябва да се чувства засрамено, че техните войници убиват невинни афганистански цивилни", заяви говорителката на ведомството Хуа Чунин и допълни, че ако иска снимката да бъде премахната, Канбера може да се обърне по въпроса към „Туитър“.

Чжао Лицзян след правителствена пресконференция в Пекин
Снимка: EPA

Отношенията между Австралия и Китай през последните месеци са изключително изострени, след като Канбера поиска разследване за ролята на Пекин в разпространението на COVID-19, припомня Би Би Си.

Напрежението се покачи отново през септември, когато Австралия изтегли двама свои журналисти от Китай, за да не бъдат задържани от местните власти.

Китай отказа и да допусне на своя територия двама австралийски учени, а междувременно започна и търговска война с Канбера, налагайки 200% на вината, внасяни от държавата континент.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!