„Нека кажем, че увеличаващата се инфлация означава по-високи цени. Тези по-високи цени отиват в бизнеса, той с тези приходи би трябвало да може да плаща поне минимална работна заплата. Не може да източваш парите от населението и да не ги връщаш по никакъв начин в населението.“

Това каза в предаването „Тази сутрин“ икономическият експерт на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова относно отказа да се увеличи още един път минималната работна заплата тази година. От 1 април тя стана 710 лв. и заради високата инфлация от правителството обещаваха още едно увеличение, но после се отказаха от идеята.

По изчисления на синдикатите минималната заплата трябва да стане минимум 810 лв., което е 50% от минималната заплата. Григорова напомни, че директива на ЕС препоръчва минималната заплата да е ½ от средната.

Относно увеличаването на цените на основни продукти, понякога и спекулативно, според икономическия експерт това е въпрос на регулация и контрол от страна на държавата.

Тя даде пример с цената на олиото: „Генераторът на увеличението на цените бяха производителите на слънчоглед, които миналата година имаха много добри реколти, но според коментари на производители на олио те си заключили продукцията в складове за чакат по-добри времена. Дочакаха ги и сега продукция, за която не са вложили толкова разходи, я продават на двойни цени. Ако правителството само наложи таван на цената на олиото, е ясно, че няма как тази цена да бъде спазена. Но ако започне от началото на веригата там, където е проблема, а именно заключените количества слънчоглед, то тогава може да се да се приложи това“.

Гледайте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!