Родители от троянското село Орешак тръгнаха по следите на дядо Йоцо и баба Илийца, за да улеснят 12-годишната си дъщеря при изучаването на българските литературни класици.

Снимка: bTV

Дениса Иванова подходила с ентусиазъм към списъка със задължителните книги още в началото на лятото. 

"Най-много бяха произведенията на Иван Вазов, на Ботев някои бяха. Беше доста интересен диалектът и думите. Някои не ми бяха толкова интересни. Исках повече да ги свърша просто", казва Дениса Иванова, село Орешак.

Снимка: bTV

Изгубеният интерес не убягнал на родителите. 

„На нас ни предстои една много по-трудна година, отколкото на нея, защото всъщност не знам тя доколко осъзнава колко е важно кандидатстването след VII клас“, обясни Бисерка Иванова, майка на Дениса.

Снимка: bTV

Така се родила идеята за семейни почивки по маршрута на перото. В багажа - книга, носия и фотоапарат.

"Оказа се много интересно, че местата, които Вазов е описвал в произведенията, съществуват. Екопътеката, „Вазовата екопътека“, по която той се вдъхновява и пише своите стихове, къщата на баба Илийца, мястото, където тя е пресекла река Искър и е отишла до Черепишкия манастир, за да заведе своето болно внуче. Отидохме да видим какво всъщност гледа дядо Йоцо. После посетихме Казанлък, видяхме как се произвежда розовото масло, запознахме се с алековия герой Бай Ганьо", обясни Бисерка.

Снимка: bTV
С различния подход в съзнанието на бъдещата седмокласничка произведенията оживели.

"Вярвам, че децата са много умни, много способни и ако малко им се покаже стимул, смисъл да разберат защо това нещо се изучава в училище, те ще погледнат по един друг начин на него“, казва Бисерка Иванова, майка на Дениса, село Орешак.

"След време, когато тя отново посети тези места, да си спомня, все едно отново да препрочете книгите‘, обясни Мирослав Иванов, баща на Дениса, село Орешак.

Снимка: bTV

"И когато порасна, може би ще се сещам за това и дано и аз заведа децата си там“, казва Дениса Иванова.

Пътешествието по следите на българските класици семейството запечатало в снимки, с които се надява да вдъхнови повече родители.