В кюстендилското село Лиляч съжителстват в хармония християнство и езичество. Вече 130 години местните празнуват край храма "Свети Георги Победоносец", а бездетни семейства се сдобиват с рожба след преминаване през Провиралката.

Църквата е на 130 години и никога не е имало опело в нея. В нея няма изписани по стените иконостаси и е направена от местното население.

От векове районът е място на надежда за бездетни семейства. Край храма виждаме огромна скала с форми на женско тяло.

Снимка: btvnovinite.bg

„На 4 май се случват чудеса и госпожи, които нямат деца и искат да имат, минават под Провиралката. Отпред трябва да мине момче - малко дете, и минавайки госпожата под скалата, впоследствие детето става побратим на нейното бъдещо дете“, казва Йорданка Милушова от село Лиляч. 

Провиралката - това са големи плоски камъни, вероятно служили като маси в миналото. Предполага се, че мястото се е появило още в неолита. Според учени мегалитът е бил посветен на култа към слънцето.

Снимка: btvnovinite.bg

Провиралката има страшен вид. Височината на процепа е 30 см, а дължината около метър. Провирането става по корем, с помощта на лактите. Преминава се и за здраве, а човек излиза пречистен.

Снимка: btvnovinite.bg

След чудото семействата отново се връщат в Лиляч - този път, за да благодарят. А в навечерието на Гергьовден там празнуват вече 130 години.