В рубриката „Чети етикета“ беше обърнато внимание на правата на пациентите при търсене на медицинска помощ.

При проявяване на агресия към медици, лекарите вече имат право да отказват да изпълнят своите задължения, ако преценят, че са в риск. В анкетата на „Тази сутрин“ 60% от потребителите отговарят, че мярката е приемлива, а 40% не са съгласни.

В Националния рамков договор за тази година е записано: Изпълнителите на медицинска помощ нямат право да прилагат диагностични и лечебни методи:

Снимка: btvnovinite.bg

На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им.

Тоест, колкото и да е обиден един лекар, той е длъжен да окаже медицинска помощ.

Цифрите говорят:

По данни на Българския лекарски съюз за 2018 г., в центровете за спешна медицинска помощ 214 лекари са станали жертви на вербално насилие, а на физическо насилие – 33. В Спешни отделения е имало 396 случая.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2019 г. статистиката показва че, вербалното насилие над лекари е намаляло – 116 медици са пострадали, но са се увеличили случаите на физическа саморазправа – 42. В Спешните отделения инцидентите са 227.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-сериозен е проблемът при личните лекари. През 2017 г. са заведени 14 наказателни производства за агресия срещу джи пита, а през 2018 г. – 30.

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои да се открие горещ телефон за случаи на агресия срещу медици. На него ще могат да се подават сигнали.

Как стоят нещата в практиката:

През декември миналата година пациент на д-р Нина Попова връхлита в кабинета ѝ в бургаска болница, със зареден пистолет. Изнервен, че се наложило да чака. 

Снимка: btvnovinite.bg


„Всеки на мое място би се изплашил – пиян мъж зарежда пистолет в коридора и го размахва! Той ми каза: „Аз ще си идвам тук, както си искам и ти не можеш да ми кажеш да не си нося оръжието! Аз го нося навсякъде!“ Трябваше да изчака 10 минути. Неговият случай не беше спешен. Той беше тук за рецепта и за направление“, уточни д-р Попова.

Снимка: btvnovinite.bg

Мъжът, на когото е личен лекар от 20 години, редовно буйствал. Но остава неин пациент и след заплахата с пистолет, защото я е страх да му откаже помощ.

В продължение на две години колежката ѝ в Ахелой д-р Веселина Русева е тормозена от близък на починал неин бивш пациент, който я обвинява за смъртта му. Освен материални щети в кабинета, има и опити за саморазправа.

„Заплаши ме словесно, че ще ме инвалидизира, че заслужавам да умра. Бутна ме в храстите, счупи ми очилата. Бях изплашена! Аз не исках да ме приближава. Той открито ме гледаше с омраза“, сподели д-р Веселина Русева, личен лекар.

Страхът ѝ прераства в ужас, когато мъжът се появява в кабинета ѝ с настояване да му стане личен лекар. 

Снимка: btvnovinite.bg


„И се опита да ми наложи да бъде прегледан. Видимо нямаше никакви оплаквания, нищо спешно и аз казах, че вече приключва работното време. Той се развика, застана в рамката на вратата, т.е. аз не можех да изляза от кабинета. Аз се изплаших и се обадих на телефон 112“, спомня си д-р Русева.

След инцидента пише писма до Здравната каса и Българския лекарски съюз, като мотивира отказа си да се грижи за здравето на човек, който я тормози. Събрала кураж да се бори срещу агресията, настоява това да е право на всеки личен лекар. Дългогодишните й пациенти я подкрепят.

Снимка: btvnovinite.bg


Заради подобни случаи, от Сдружението на общопрактикуващите лекари искат медиците да имат право да не записват, както и да отписват агресивните пациенти от листите си. 

Пациенти vs. лекари:

Основното питане на пациентите в дали промените в НРД ще доведат до нарушаване на Хипократовата клетва. Председател на УС на БЛС д-р Иван Маджаров уточни, че има неразбиране и от „двете страни на барикадата“ – пациентите за естеството на работа на медиците, а лекарите за чувствата на хората.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва да вървим към прозрачност и информираност, за да не създаваме усещане в пациентите за някаква тайнственост и завера, която е в техен ущърб, а здравето е бизнес. В етичния кодекс на всеки лекар стои правилото да помогне на пациент, след това идва защитата на неговото лично достойнство“, каза Маджаров и допълни, че случаите на бити лекари се увеличават.

Той уточни, че промените касаят най-вече системните прояви на агресия към лични лекари. По думите на председателя на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев нищо не оправдава насилието. По думите му основен проблем е липсата на точна информация за промените.

„Нещата не са разписани точно и ясно. Има възможност и за субективност в преценката и на лекари, и на пациенти. Хората се тревожат от този текст, защото и сега е трудно доказуемо кой си е свършил работата и кой – не“, коментира д-р Хасърджиев.